Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
24
10
16
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

Hongarije laat concurrentie bij aanbestedingen achterwege

Hongarije laat concurrentie bij aanbestedingen achterwege

Overheidsprojecten worden in Hongarije vaak aan vrienden en familie van de premier gegund. Dit gebeurd tegen belachelijk hoge prijzen, wat erop duidt dat er weinig concurrentie is bij de aanbestedingen van projecten die met Europese subsidies worden betaald. Dat laat István János Tóth, directeur van het Corruption Research Center Budapest, aan het FD weten.

Tóth heeft ruim 125.000 publieke aanbestedingen bekeken uit de periode 2009 tot 2015. Naar aanleiding van dit onderzoek concludeert hij dat er sprake is van verkwisting en dat het corrupte systeem in het land in stand gehouden wordt.

90% opdrachten te duur
De anticorruptieorganisatie Transparancy International laat aan de krant weten dat zij de conclusies van Tóth onderschrijven. Meer dan 90 procent van alle overheidsopdrachten met EU-geld worden volgens Transparancy International te duur vergeven. Het gaat om een prijs die gemiddeld 20 tot 25 procent hoger uitvalt dan de gewone marktprijs. Er zijn zelfs gevallen bekend, waarbij de overheid 700 procent duurder uit was.

Moeilijke strijd
De strijd tegen corruptie is niet makkelijk, stelt Olaf, een organisatie die namens de EU corruptie en fraude bestrijdt. In 2015 werden door Olaf 17 Hongaarse EU-projecten onderzocht op fraude. In 14 gevallen leidde dit tot een aanbeveling aan de EU-autoriteiten dat er geld kan worden teruggevorderd. Het onderzoek wordt vermoeilijkt doordat er in Europa geen goed internationaal overzicht is van bankrekeningnummers en de daaraan verbonden bedrijven of personen. Als dit wel bekend was, zou het makkelijker zijn om smeergeldbetalingen op te sporen.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.