Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Hoofdstad wil snellere verduurzaming wagenpark

Het stadsbestuur van Amsterdam heeft bekendgemaakt in 2030 vrij te willen zijn van schadelijke uitstoot door verbrandingsmotoren. Moeten personenauto’s en bestelbusjes in 2022 al uitstootvrij rijden, veewagens, spoelwagens en andere grotere voertuigen zullen in 2025 volgen. Het verduurzamen van vuilniswagens blijkt een lastigere klus te zijn, waarvoor de techniek nog in ontwikkeling is. Ze krijgen tot 2030 de tijd om aan deze ontwikkeling te werken, zo meldt Binnenlands Bestuur.

Met het besluit moet de gemeente het goede voorbeeld geven. Door het aanpakken van het eigen wagenpark (1500 voertuigen) zorgt Amsterdam voor een reductie van 4% op de totale uitstoot. Het betekent echter niet dat alle voertuigen direct elektrisch gaan rijden. Volgens de gemeente wordt er nu al gewerkt aan een overstap naar biobrandstoffen en blijft het zoeken naar nieuwe alternatieven.  Wanneer het blijkt dat een ontwikkeling voor elektrisch of op waterstof rijden sneller groeit, dan past de gemeente haar plannen daarop aan.

Hoewel meerdere Nederlandse gemeenten willen werken naar het vergroenen van de eigen voertuigen, gebeurt dit in veel gevallen nog niet. Slechts 16 procent van de aanbestedingen op het gebied van mobiliteit scoort een voldoende in de landelijke criteria voor duurzaam inkopen, wat bleek uit de Benchmark Duurzaam Inkopen van Vervoer uit 2018.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres