Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Hoveniers willen stoppen met overheid

Robert Smid, voormalig directeur van Du Pré Groenprojecten, stapte eind vorig jaar uit de tuinen en parken. Hij legt de schuld bij de overheid, een belangrijke opdrachtgever van de hovenier. Door alle regelgeving en de focus op de laagste prijs, werden de contracten zo gevormd dat er, volgens Smid, geen respect meer was voor het vak van hovenier en groenvoorziener. Dat schrijft het Financieele Dagblad.

Volgens Smid worden aanbestedingen procedureel, ondeskundig en onpersoonlijk en gaat de kennis en ervaring van een hovenier daardoor verloren. Ook Klaas Kiekebos, directielid bij groenbedrijf Donkergroen, herkent dit. De afstandelijkheid van bijvoorbeeld de gemeente gaat, volgens hem, uiteindelijk ten koste van de kwaliteit van het groen.

Professionele inkopers
Smids denkt dat de relatie met de overheid ook moeizaam is doordat er steeds meer professionele inkopers zijn gekomen. Zij richten zich vooral op de rechtmatigheid van de aanbesteding en zijn minder bezig met hoe het eruit komt te zien en wat doelmatig is. Volgens Smid is daar inhoudelijke vakkennis voor nodig, en die blijkt bij de opdrachtgevers vaak te ontbreken.

Samen met wegen-en wateronderhoud
Een andere reden die hiervoor kan worden gegeven, is dat groenvoorzieningen steeds vaker in een bestek met wegen-en wateronderhoud wordt aanbesteed. Bouwers moeten dan zelf een hovenier in onderaanneming zoeken. Kleine hoveniersbedrijven hebben het daardoor moeilijker om mee te doen met een aanbesteding. De opdrachten worden te groot, de eisen te hoog en de marges te klein.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres