Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

ICT-aanbesteding Belastingdienst wijst op fraude

De aanbesteding, waarbij de Belastingdienst in 2013 een bedrijf zoekt om de afdeling data- en analytics (oftewel ‘de Broedkamer’) op te zetten, wijst op aanbestedingsfraude. IT-dienstverlener Accenture heeft volgens ingewijden van de Belastingdienst meer informatie gekregen dan zijn concurrenten. Ook was er een hechte relatie tussen de oud-directeur van de Belastingdienst Hans Blokpoel en Accenture. Beide partijen ontkennen de aantijgingen. Dat blijkt uit het onderzoeksprogramma Zembla in de uitzending ‘Prutsen en pielen zonder pottenkijkers’.

Hans Blokpoel heeft de Broedkamer opgezet, een afdeling waar data van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven wordt verzameld en geanalyseerd. Zo wil de fiscus achterhalen welke aangiftes extra aandacht vereisen. Per persoon worden er uiteenlopende gegevens verzameld. Het gaat onder andere om het inkomen, adres, reisgedrag, schulden en vermoedens van strafbare feiten. Gevoelige data als dat op straat komt te liggen.

Hechte banden
In 2013 zoekt Blokpoel een dienst dat kan helpen bij het opzetten van de Broedkamer. Volgens bronnen van Zembla had Blokpoel hechte banden met Accenture. “Iedereen wist: als Blokpoel ergens binnenkomt, dan komt Accenture mee.” Blokpoel wordt volgens de ingewijden graag op een voetstuk gezet en daar speelde Accenture handig op in. De oud-directeur trad al jaren op bij belangrijke Accenture-gelegenheden en was al meerdere keren jurylid bij uitreikingen van Accenture-prijzen. Eén week voor de Belastingdienst de aanbesteding voor de Broedkamer uitschrijft, is Blokpoel ook te gast bij Accenture.

Gebrekkige databeveiliging
Zembla beschikt verder over duidelijke signalen dat de databeveiliging van de Belastingdienst zo lek als een mandje is. De Belastingdienst zou hier al langere tijd van op de hoogte zijn, maar heeft niets gedaan om de gegevens beter te beveiligen. Er werd bij de Broedkamer geen gebruik gemaakt van autorisatieprofielen, er werd niet gemonitord en activiteiten werden niet door middel van logging bijgehouden. Er was volgens de bronnen van Zembla totaal geen beleid op het gebied van data security. Dit is in strijd met de privacywetgeving.

Accenture had toegang
Accenture had de Belastingdienst over deze lekken moeten waarschuwen. Waarom deden ze dat niet? Accenture had volgens Zembla toegang tot alle data. Het bedrijf zou zo ook kunnen beschikken over vertrouwelijke informatie van concurrenten of klanten. Of het gedownload is, weet niemand. De activiteiten van consultants werd immers niet gelogd.

Grote ‘successen’
In het voorjaar van 2015 krijgt de Belastingdienst signalen over het beveiligingslek. Vlak daarna krijgt koning Willem Alexander uitleg over de prestaties van de broedkamer. Niet alleen de koning, maar ook de Tweede Kamer wordt geïnformeerd. In juni laat staatssecretaris Wiebes weten dat de Broedkamer grote successen boekt. Uit tests zou blijken dat er 150 tot 250 miljoen euro extra belastinggeld wordt opgehaald.

Prestatieafspraken
Bronnen van Zembla verklaren dat voor deze cijfers geen enkele onderbouwing of bewijs is. Eén van de bronnen stelt zelfs dat het bedrag is ‘bedacht’ tijdens een etentje voor het management van de Broedkamer. Hoe weet de Belastingdienst of het systeem een succes is? Er is geen nulmeting gedaan, dus je weet niet hoe de oude situatie was. Accenture wordt echter wel op basis van deze resultaten betaalt. “Met Accenture zijn prestatieafspraken gemaakt, namelijk verhoogde efficiëntie en hogere belastingopbrengsten”, bevestigt het ministerie van Financiën.

Kamervragen
In de Tweede Kamer zijn inmiddels vragen gesteld naar aanleiding van de Zembla-uitzending. Deze zullen donderdag 9 februari aanstaande worden besproken in een plenair debat. De fracties dringen in de vragen aan op onderzoek naar de aanbestedingsfraude en vragen zich af hoe het kan dat Accenture, een commercieel bedrijf, toegang had tot alle gegevens. Ook wordt de vraag gesteld of de toenmalige directeur van de Belastingdienst werd betaald voor zijn nevenbezigheden bij Accenture. Ook de beloningen voor Accenture op basis van de (onmeetbare) prestaties worden ter discussie gesteld.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres