Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

"Ik zag de toekomst van aanbesteden en zijn naam is inkooponomie”

Vorige week is het programma van het NEVI-PIANOo-congres van 2 juni gepubliceerd en het belooft vuurwerk te worden. Als we het programma mogen geloven breekt er een volstrekt nieuwe tijd aan voor de overheidsinkoop. Lees even mee:

“NEVI en PIANOo introduceren een nieuw woord: inkooponomie. Toegegeven, een beetje vreemde titel voor ons congres. Het staat symbool voor de belangrijkste ontwikkeling in ons vak: de omslag van een juridische naar een economische focus bij publieke inkoop. Correcte toepassing van de regels is slechts een randvoorwaarde voor een goed inkoopresultaat. Diepgaande kennis van markten, bedrijven en producten is onontbeerlijk voor een goede uitvraag en een goed resultaat: de beste spullen voor de beste prijs.”

Wat blijkt, al die suffe overheidsinkopers hadden al die jaren alleen maar aandacht voor de juridische kant van het aanbesteden. Ik viel bijna van mijn stoel toen ik dat las. Ons goede belastinggeld wordt verkwist door een stelletje sukkels die alleen maar inkopen met een wetboek in de hand en geen enkele aandacht hebben voor het resultaat van de aanbesteding! En dat terwijl er blijkbaar in het bedrijfsleven inkoopafdelingen bestaan die wel kennis hebben van markten, bedrijven en producten. Het is werkelijk een schandaal en geweldig dat PIANOo en de NEVI deze enorme misstand op ferme wijze in een seminar aan de kaak stellen. Ik stel voor dat jullie die minkukels van overheidsinkopers op 2 juni keihard aanpakken. Een verbale tuchtiging, een lunch die slechts bestaat uit water en brood en de borrel is alleen toegankelijk voor inkopers die bij de ingang van de bar de geactualiseerde versie van de nieuwe Aanbestedingswet ritueel verbranden.

Tot zover de ironie.

Ben ik nou de enige die zich hier druk over maakt? Pikken al die overheidsinkopers dit allemaal?
Jullie worden door PIANOo neergezet als een stelletje onbenullen die niets snappen van inkopen. En wat is de rol van de NEVI hierin? De NEVI leidt toch al decennia overheidsinkopers op. Zijn dat dan alleen opleidingen waarin wetteksten doorgenomen worden? Is er de afgelopen dertig jaar nog nooit een docent op het idee gekomen om overheidsinkopers te wijzen op het feit dat de belastingbetaler waar voor zijn geld verdient. Blijkbaar niet, want de NEVI zet braaf zijn naam bij een seminar met als hoofdthema “de omslag van een juridische naar een economische focus bij publieke inkoop.”

Bovendien is het een onzinnig uitgangspunt. Het grote verschil tussen inkopen voor het bedrijfsleven en inkopen voor de overheid is nu eenmaal dat die wetgeving alleen voor de overheid geldt. De praktijk is dat de advocaten van de als tweede geëindigde inschrijvers met een loep de aanbesteding bestuderen om een foutje te ontdekken. En dan zeggen PIANOo en de NEVI tegen al die overheidsinkopers dat ze het niet zo nauw moeten nemen met de juridische kant van het inkopen? Dat kunnen die inkopers wel doen, maar de bedrijven die een opdracht dreigen mis te lopen doen dat niet, hoor. Het is net alsof de politie steeds meer snelheidscontroles gaat houden, en je desondanks automobilisten adviseert om op wegen waar je maar 100 km mag rijden, toch gewoon 160 te rijden omdat je dan eerder thuis bent. (vergeet dat juridische geneuzel van die bekeuringen nu eens!)

Het ergste vind ik eigenlijk de volstrekte debilisering van het inkoopvak door het verzinnen van het woord. ‘Inkooponomie’. Wie bedenkt zoiets? Laat in godsnaam niet blijken dat hier een bureau voor is ingehuurd. Het is leuk gevonden voor iemand die bij het scrabbelen veel o’s heeft, maar het is toch te kinderachtig voor woorden. Je gaat mij toch niet vertellen dat een zaal vol overheidsinkopers juichend in polonaise achter de grote baas aan gaat lopen onder het zingen van ‘inkoop, inkoop, onomie, onomie’ (op de melodie van we will rock you van Queen)

Als je onomie google’t vind je dat het een schoonheidsproduct is dat ervoor zorgt dat de effecten van het ouder worden worden teruggedrongen en dat het helpt om minder moe te lijken.
(“so basically, the line was developed to reverse the effects of aging and to help us look less tired”)
Ik denk dat ik het maar ga bestellen. Ik voel me opeens heel oud en erg moe.

Maar laat ik afsluiten met een fijn bericht. De laatste zin van de tekst over de sessie over Best Value Procurement van Jeroen van Rijt luidt: “In deze interactieve sessie bespreken we de ervaringen met 10 jaar Best Value en zetten we de geleerde lessen uiteen. Zo proberen we een eerlijker beeld te geven van Best Value. Want het is in geen geval het altijd werkende ‘wondermiddel’, wat soms wordt gesuggereerd.” Hoera.

Naschrift: het originele citaat is van Jon Landau: “I’ve seen the future of rock and roll and it’s name is Bruce Springsteen”. En voor de jongeren: scrabbelen is een soort Wordfeud dat vroeger in gezinsverband als bordspel gespeeld werd.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link