Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

"Infra-aanbestedingen beter spreiden"

De overheid moet uitgaven aan wegen, spoor en bruggen beter gaan spreiden over de jaren. Dit voorkomt dat bouwers financieel in de problemen komen als het aantal aanbestedingen inzakt, aldus Job Dura, bestuursvoorzitter van Dura Vermeer. Pieken en dalen maken het voor bouwers erg lastig om de capaciteit goed te benutten.

Dura Vermeer heeft zijn infratak vorig jaar gereorganiseerd om deze rendabeler te maken, schrijft het FD. Als de aanbestedingen over een paar jaar weer pieken, dreigt volgens Dura een tekort, waardoor buitenlandse bouwer de markt opkomen. Dit is volgens de bestuursvoorzitter niet in het belang van Nederlandse bouwers. We moeten ervoor zorgen dat we de kennis en de werkgelegenheid op peil houden.

Niet beloond voor risico’s
Dura Vermeer heeft na twee verliesjaren in 2015 een positief resultaat behaald. Dit is echter nog flinterdun, namelijk een winst van 3,6 miljoen op een omzet van ruim 1 miljard. Bouwers worden volgens Dura niet beloond voor de risico’s die ze nemen. Als een project succesvol wordt afgerond is de winstmarge slechts 1 tot 2 procent. Als het fout gaat is het verlies al gauw 10 procent.

Nieuwe Marktvisie
De nieuwe Marktvisie van Rijkswaterstaat moet een einde maken aan het gedrag van prijsduiken en moet zorgen voor een gelijkwaardige samenwerking en een gezonde bedrijfstak. De intentie bestaat om de bouw voor 2020 in een rendabele sector met redelijke marges en risico’s te veranderen. Als het aan Dura ligt, worden dan ook de overheidsopdrachten beter gespreid, om te zorgen voor een stabiele sector.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres