Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Infradam terecht uitgesloten van aanbesteding Amsterdam

Nadat de gemeente Amsterdam een aanbesteding voor de herinrichting van de Frederik Hendrikstraat in de markt zette, kwam Infradam als winnaar uit de bus. Vanwege het verleden van het gww-bedrijf besloot de gemeente echter om Infradam uit te sluiten van de aanbesteding. De rechter heeft nu Amsterdam in het gelijk gesteld.

Voor de gemeente zijn er twee belangrijke redenen om niet met Infradam in zee te gaan, zo geeft Cobouw aan. Ten eerste heeft de gemeente begrepen dat een voormalig directeur, die officieel weg moest vanwege het omkopen van ambtenaren nog steeds aan de touwtjes trekt bij Infradam. Ten tweede huurt het bedrijf een bij de gemeente ontslagen ambtenaar in. Er loopt nu een strafrechterlijk onderzoek naar hem; hij zou schenkingen van Infradam hebben ontvangen en in ruil daarvoor het bedrijf vertrouwelijke informatie over aanbestedingstrajecten hebben gegeven.

Belangen Amsterdam

De ambtenaar in kwestie is nog niet veroordeeld; de zaak dient pas in april 2020. Amsterdam vindt echter dat het niet kan verkopen dat een ambtenaar die bij haar ontslagen is, vervolgens aan de slag gaat bij een ambtenaar die voor de gemeente een opdracht uitvoert. Bovendien zou hij zijn kennis over het reilen en zeilen binnen de gemeente tegen de belangen van Amsterdam kunnen inzetten.

Integriteit risico’s

In haar vonnis stelde de rechter dat een gemeente vrij is om “een partij uit te sluiten op grond van (eigen) onderzoek en objectief te bepalen integriteitsrisico’s.” Voor de rechter staat het bovendien vast dat de bij de gemeente ontslagen ambtenaar in dienst is bij Infradam. Dat betekent volgens de rechter dat de integriteit inderdaad in het geding komt, waardoor de gemeente de aanbesteding niet aan Infradam hoeft te vergeven.

Schenden gedragscode

De directeur van Infradam noemt de vonnis “onzin” en stelt dat de bewuste werknemer nooit bij het aanbestedingsproject betrokken was (of zou zijn). Hij stelt bovendien dat de werknemer nog niet schuldig is bevonden. Tot slot geeft de directeur aan dat zijn werknemer is ontslagen bij de gemeente vanwege het schenden van de interne gedragscode, en niet om corruptie of omkoping. De rechter zou hier geheel aan voorbij gaan in zijn uitspraak.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres