Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkomen topmannen eis in Limburgse aanbesteding

Gemeenten in Limburg letten bij een aanbesteding nog vaak op de inkomens van de topmannen van de organisaties die ze contracteren. Zo deelde de gemeente Heerlen om deze reden boetes uit aan de zorginstanties Sevagram en Meander. Volgens de wet mag dit niet, meldt De Limburger.

Veel Limburgse gemeenten eisen in hun zorg-aanbestedingen dat instellingen die mee willen doen, zich moeten houden aan de Wet normering topinkomens (WNT). Men mag maximaal 178.000 euro verdienen. Volgens een andere  wet mogen gemeenten dit in een aanbesteding niet eisen, aangezien het stellen van inkomenseisen niet in een redelijke verhouding staat tot de aanbesteding zelf.

Salaris verlaagd
Deze ‘inkomenspolitiek’ kwam onlangs nog voor in de gemeente Heerlen. Roger Ruijters, bestuurder van zorginstelling Meander in Heerlen, heeft al een aantal keer vrijwillig zijn salaris verlaagd. In 2013 verlaagde hij het met 18.000 euro en dit jaar verlaagde hij zijn salaris van bijna twee ton met 20.000 euro. Hierdoor voldoet Ruijters aan de WNT, maar Heerlen is nog niet tevreden.

Boete
Het inkomen van de top van Meander is volgens Heerlen te hoog. Medio 2016 hield de gemeente daarom 70.000 euro in op een project van 225.000 euro. Heerlen beboette ook Sevagram, een ander bedrijf in Heerlen dat zorg regelt. Tot twee keer toe legde Heerlen een subsidiekorting van enkele tienduizenden euro’s op. Volgens Ruijters is hier sprake van een buitenproportionele en onrechtvaardigde maatregel.

Bezwaar
Meander heeft daarom bezwaar gemaakt. Het ministerie wijst op eenzelfde voorval in de gemeente Den Haag, waarbij de Raad van State het besluit van de gemeente vernietigde. Sevagram sleept Heerlen niet voor de rechter, omdat het rust in eigen huis wil bewaren.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres