Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkoop steeds vaker uitbesteed

Het is paradoxaal maar waar. Als een inkoper zijn zaakjes goed op orde heeft. bezegelt hij zijn eigen lot. Volwassen opererende inkoopafdelingen worden vaker uitbesteed. zo blijkt uit recent onderzoek van Capgemini. Het gevolg is dat inkopers zich beter kunnen toeleggen op hun werk en verder professionaliseren.Hoe professioneler de inkoper zijn/haar activiteiten uitvoert. des te groter de kans is dat de onderneming ze op den duur uitbesteedt. De inkoper wordt vervolgens zelf ingekocht. En dat gebeurt volgens Capgemini steeds vaker. Uit een onderzoek dat de dienstverlener onlangs in omloop bracht. blijkt dat 34 procent van de ondervraagde Nederlandse ondernemingen plannen heeft om binnen een of twee jaar (delen van) zijn inkoopactiviteiten uit te besteden. Nog eens twintig procent ging hen voor en heeft de uitbesteding al achter de rug.

Het onderzoek is uitgevoerd onder 19 organisaties en is dus niet representatief. Maar dat was het doel ook niet. zegt Ton van Dolder. clusterleider Sourcing & Procurement van Capgemini. “We willen een beeld geven van de beweegredenen achter het uitbesteden van de inkoopfunctie en laten zien dat kosten niet de belangrijkste factor zijn.” Van Dolder denkt dat er wel een goede afspiegeling is gemaakt van de markt: “De ondervraagde bedrijven komen uit verschillende sectoren en er is ook onderscheid in volwassenheid van hun inkoopfunctie.”

Volgens het rapport doen organisaties alleen inkoopprocessen van het niveau tactisch en operationeel de deur uit. Het strategische niveau blijft binnenboord. Voor de operationele en tactische inkopers kan dat twee gevolgen hebben: hij gaat mee en specialiseert of blijft ´thuis´ en wordt geüpgrade. (tenzij hem geen keuze wordt gelaten). In het eerste geval kan de inkoper zich bij zijn nieuwe werkgever specialiseren. vertelt Wim Nieland. Hij is consultant van DPAConink en schreef over inkoopuitbesteding in vakblad Facto Media. `Bij een dienstverlener gaat het om grotere volumes en kun je er voor kiezen om je volledig toe te leggen op de inkoop van facilitaire diensten of ict. Je krijgt er meer mogelijkheden om je te verdiepen. hoewel je er altijd voor kunt kiezen om je werkterrein breed te houden.” Inkopers die blijven ‘zitten’ kunnen volgens Van Dolder de overstap maken van operationeel of tactisch naar strategisch niveau. Ze kunnen groeien van operationeel naar tactisch en strategisch niveau. Want wanneer er wordt uitbesteed komt er meer nadruk op strategisch inkopen. zegt Van Dolder. “Er is dan meer en andere interactie met de de business en de partij waaraan de inkoop is uitbesteed.” Nieland is het daar niet helemaal mee eens. “Per saldo zal het aantal strategische inkopers denk ik niet toenemen.”

In beide gevallen gaan inkopers over de hele linie er hoe dan ook op vooruit. menen Van Dolder en Nieland. Ze winnen doorgaans aan carrièreperspectief en kunnen zich beter toeleggen op het werk dat ze doen. Dat betekent dat ze zich verder kunnen ontwikkelen. Nieland: “Bij dienstverleners zijn de mogelijkheden vaak groter. Er zijn meer doorgroeikansen en de inkooptools zijn vaak van betere kwaliteit. Van Dolder: “Waar nog niet is uitbesteed. zie je dat inkopers vaak meerdere taken tegelijk moeten vervullen. Een strategisch inkoper is vaak nog teveel bezig met tactisch of operationeel inkopen. Daardoor wordt hij afgeleid van zijn werkelijke taak.

Wanneer het tactische en operationele niveau zijn uitbesteed. hoeft hij zich alleen nog met zijn eigen werk bezig te houden.” Dat is ook beter voor het bedrijf. meent Van Dolder. “Het gaat niet alleen meer over ‘harde besparingen’. maar bijvoorbeeld over: hoe kan inkoop groei en innovatiekracht van het bedrijf faciliteren?”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link