Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
09
04
19
Redactie
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Redactie
Dossier: Inkoop
Soort:

Inkoopproces JSF levert 11 lessen op

Inkoopproces JSF levert 11 lessen op

De Algemene Rekenkamer heeft 11 lessen getrokken uit de ontwikkeling en aanschaf van de Joint Strike Fighter F-35 (JSF).  Zo had het ministerie van Defensie zich financieel al verbonden aan het project, voordat het de behoefte voor een nieuwe straaljager had uitgesproken. Het vermijden van zo een valse start is dan ook een belangrijke les.

Met een inkoopbudget van 4,5 miljard euro was de JSF de grootste defensieaankoop tot nu toe voor Nederland. De lessen die hieruit getrokken zijn kunnen daarom van nut zijn de bij de vele nieuwe militaire aankopen tussen de 6 en 17 miljard euro die eraan komen, zo meldt NEVI op haar website.  

Inzicht in financiën
De Rekenkamer stelt onder meer dat het parlement tijdig een reëel inzicht moet hebben in de financiële ruimte voor een aankoop. Ook beveelt het adviesorgaan aan ieder alternatief af te wegen, inclusief nagaan of vervanging van verouderd materieel wel nodig is. De andere lessen gaan onder andere over de beheersbaarheid van ontwikkelingsprojecten en de banen die een aankoop oplevert.

Drie essentiële elementen
Tot slot concludeert de Algemene Rekenkamer dat drie elementen essentieel zijn bij de aanschaf van defensiematerieel. Allereerst de voorschriften van het ministerie van Defensie voor materieelkeuze voor aankopen vanaf 25 miljoen euro. Daarnaast de eigen dynamiek van (internationale) programma’s voor de ontwikkeling van defensiematerieel. En ten derde politiek draagvlak tijdens de lange looptijd van een project met een dermate grote investering.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.