Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inkopen bij Rijkswaterstaat doe je als team

Rijkswaterstaat is de grootste opdrachtgever van Nederland in de grond-, weg- en waterbouw. Inkopers hebben te maken met miljarden euro’s om ervoor te zorgen dat Nederland onderhouden wordt en veilig, leefbaar en bereikbaar blijft. “Projecten van 10 miljoen zien wij als kleine projecten, maar dit zijn natuurlijk ook aanzienlijke bedragen. Het is dan ook een grote verantwoordelijkheid om publiek geld zo goed mogelijk te besteden”, vertellen Huub de Lange en Mieke Attema, beiden hoofd Inkoop en Contractmanagement bij Rijkswaterstaat.

De projecten doe je bij Rijkswaterstaat niet in je eentje, maar met een heel team. “Mijn team bestaat uit zo’n 35 professionals”, vervolgt Attema. “Zij onderhouden contracten met opdrachtnemers, doen aanbestedingen en beheren de contracten. Ook al zit je niet aan de uitvoerende kant, je moet wel weten hoe opdrachten uitgevoerd gaan worden en waar de risico’s zitten. Onze inkopers vragen opdrachtnemers niet om een brug te bouwen, maar om een slimme verbinding tussen A en B te realiseren. Als inkoper moet je de keuzes van de opdrachtnemer goed kunnen volgen.”

Van uitvoerende naar coördinerende rol
“Vroeger had Rijkswaterstaat een meer uitvoerende rol bij het realiseren en onderhouden van objecten op de weg en in het water”, zegt De Lange. “Tegenwoordig leggen we dat vaker bij de opdrachtnemers neer. Het is onze taak om te zorgen dat we onderhoudsprojecten landelijk op dezelfde wijze vormgeven. Dit doen we bijvoorbeeld door met een beperkte set van standaardcontracten te werken die herkenbaar zijn voor marktpartijen.”

Achter de schermen
Inkopen bij Rijkswaterstaat vindt grotendeels achter de schermen plaats, maar dat maakt het werk niet minder belangrijk. “Ons werk is pas echt geslaagd, als niemand iets merkt van het onderhoud dat gedaan is”, stelt Attema. “Wist je bijvoorbeeld dat er elke nacht nieuw asfalt op de wegen in Nederland wordt gelegd? Dat verschil vind ik altijd duidelijk merkbaar wanneer je de grens oversteekt. Onze wegen zijn in veel betere conditie dan in veel andere landen.”

Vertrouwen en samenwerking
“De marktvisie van waaruit wij werken, is gezamenlijk ontwikkeld. Vertrouwen staat daarin centraal”, vertelt De Lange. Projecten, zoals bijvoorbeeld de renovatie van de A27, worden gerealiseerd door integrale projectteams. “Er zitten daarbij verschillende disciplines in één team, zoals aanbestedingsexperts, juristen en contractbeheerders. Deze diversiteit en samenwerking past echt bij de cultuur van Rijkswaterstaat.”

Op zoek naar inkoopadviseurs
Voor de integrale projectteams is Rijkswaterstaat op zoek naar inkoopadviseurs. “Je moet echt kennis van zaken hebben en tegelijkertijd in staat zijn om het projectbelang voor ogen te houden. Onderhoud van bestaande netwerken is net zo boeiend als de aanleg van nieuwe, grote objecten. Onze trots zit op een ander niveau. Dat de bruggen altijd weer open en dicht gaan of dat het asfalt in een fantastische staat is. Je hebt de weg niet zelf gelegd, maar mede dankzij jou is het erg prettig om eroverheen te rijden”, concludeert Attema.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres