Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
22
02
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Inkoop
Soort:

Inkopen jeugdzorg is lastig voor gemeenten

Inkopen jeugdzorg is lastig voor gemeenten
Foto: Adobestock

Gemeenten hebben nog steeds problemen met het inkopen en regelen van jeugdzorg. Daardoor krijgen kinderen de verkeerde hulp en moeten ze vaak lang wachten. Dat stellen Jeugdzorg Nederland, GGZ Nederland, koepel voor gehandicaptenzorg VGN en de orthopedagogische vereniging VOBC in een manifest. Dit meldt Trouw.

Geld is, volgens Margrite Kalverboer, Kinderombudsman, een cruciale factor. Doordat de gemeenten bezuinigen, worden aanbieders gedwongen om te werken tegen een steeds lagere prijs. Daarnaast zijn de kosten voor gemeenten ook heel hoog. Zo wordt er een groot deel van het budget uitgegeven aan administratieve lasten.

Onderzoek
Uit een onderzoek van de NOS aan het blad Binnenlands Bestuur blijkt dat meer dan de helft van de gemeenten heeft aangegeven dit ze dit jaar geld tekort komen voor jeugdzorg. 57 procent van de gemeenten heeft dit jaar niet genoeg budget en 61 procent van de gemeenten komen volgend jaar niet uit met het geld. Van de 215 ondervraagde gemeenten denkt maar 6 procent uit te komen met het zorgbudget dat ze van het Rijk ontvangen.

Eigen verantwoordelijkheid
De 390 gemeenten moeten zelf bij houden hoe hulp wordt ingezet en hoe er wordt doorverwezen. Ze hebben allemaal hun eigen inkoop, verantwoording en facturatie. Sommige gemeenten hanteren zelfs verschillende begrippen. In de ene gemeente kan ‘een crisis’ gaan over een onveilige thuissituatie, en in een andere gemeente over een acute psychose bij een individueel kind.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.