Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

"Gunnen op laagste prijs moet je niet willen"

“Gunnen op de laagste prijs moet je niet willen. Ook als je precies weet wat je wilt, kun je met EMVI de kans vergroten dat je de gewenste kwaliteit ook echt krijgt. ” [slide]Dat stelt Gertjan Schut, bedrijfseconomisch adviseur inkoop bij de Belastingdienst. Als econoom wordt er van hem verwacht dat hij een optimale balans vindt tussen kwaliteit en prijs binnen een aanbesteding.

Volgens Schut wordt er in Nederland vaak een vaste verhouding gekozen in waarde die aan de gunningscriteria prijs en kwaliteit toebedeeld wordt. “Dit is nattevingerwerk en dat zinde ons steeds minder”, zo stelt hij. “Dit kan ongewenste effecten geven, zoals strategische biedingen van prijsvechters, zeker in combinatie met relatief scoren. Kwaliteit kan zwaar wegen, maar dan wint toch de aanbieder met de laagste prijs. Andersom gebeurt ook, de nadruk op kwaliteit schiet door en levert een winnende leverancier op die praktisch elke prijs kan vragen”.

EMVI-superformule
Het spanningsveld tussen prijs en kwaliteit is er een met veel uitdagingen. “Opdrachtgevers zijn teleurgesteld als de prijsvechter wint, maar vinden de maximale kwaliteit meestal te duur”, stelt Schut. Hoe kom je dan op het gewenste ‘midden van de markt’ met de beste prijs-kwaliteitverhouding uit? “Een prijsformule met een vaste prijs-kwaliteitverhouding blijkt niet representatief voor de werkelijke voorkeur van een opdrachtgever. Deze verhouding is variabel, want een opdrachtgever heeft steeds minder geld over voor een volgend stukje kwaliteit. De Belastingdienst heeft op basis van deze gedachte in samenwerking met een externe adviseur een nieuw model ontwikkeld, genaamd: EMVI-superformule.”

Midden van de markt vinden
Met de EMVI-superformule is het mogelijk om op basis van eigen referenties en voorkeuren voor kwaliteit en prijs de beste inschrijving te selecteren. “Er zijn een aantal vragen die je jezelf moet stellen”, vervolgt Schut. “Welke hoeveelheid kwaliteit zou een opdrachtgever tevreden stellen en welk prijsverschil is deze bereid om voor de invulling tot de maximale kwaliteit te betalen? We stellen uiteindelijk twee referenties met een prijs en een kwaliteit vast, zodat aanbiedingen niet onderling, maar tegen deze vaste waarden worden gescoord. Al deze onderdelen worden ingevoerd in een Excel-tool en daar komen de parameters voor de superformule uit. Hiermee vind je de ideale kandidaat in het midden van de markt.” De tool is vrij verkrijgbaar.

 

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (7)

aanbestedingscafe gebruiker 8 januari 2019 15:42 uur

De ervaringen met de Superformule bij de Belastingdienst: https://www.aanbestedingscafe.nl/superformule-oplossing-onzuivere-relatieve-beoordelingen/

aanbestedingscafe gebruiker 25 maart 2015 12:52 uur

Ik ben benieuwd wat de ervaringen zijn tot nu toe van de Belastingdienst met de Superformule? Is de uitkomst inderdaad dat de gewenste kwaliteit is aangekocht? Wat zijn de reacties van inschrijvers?

aanbestedingscafe gebruiker 18 maart 2015 10:40 uur

Ga je als inschijver een andere prijs vragen in de situatie waarin alle kwaliteitseisen als minimumeisen zijn geformuleerd, ten opzichte van de situatie waarin je op 'wensen' kunt scoren (EMVI)? Uitgaande van dezelfde kwalitatieve inschrijving in beide situaties? Of ga je als inschrijver een kwalitatief andere inschrijving doen? Dat kan dan zowel kwalitatief lager zijn als kwalitatief hoger. Ik zie van de kant van de inschrijver bekeken niet goed waarom hij qua prijs-kwaliteit anders zou handelen bij laagste prijs versus EMVI. In ieder geval zal hij van zijn kant er niet een formule bij gebruiken neem ik aan.

Wim Borghols 17 maart 2015 11:03 uur

Met EMVI is zeker veel kwaliteit te winnen, vaak ook tegen bescheiden meerkosten. Dus reden om dit zoveel mogelijk te doen. De keerzijde is echter dat bij toepassing van EMVI meerdere aannemers (veel) tijd moeten steken in het doen van een inschrijving, dus veel werk en kosten voor die aannemers zonder dat het iets toevoegt. Bij redelijk eenvoudig/standaard werk kan er beter voor gekozen worden om geen EMVI, maar laagste prijs toe te passen.

aanbestedingscafe gebruiker 16 maart 2015 14:39 uur

"de nadruk op kwaliteit schiet door en levert een winnende leverancier op die praktisch elke prijs kan vragen". Dit is een misverstand, namelijk dat meer kwaliteit ook meer geld kost. gunnen op EMVI kost niet significant (2%) meer dan gunnen op laagste prijs. een expert-leverancier kan dmv efficient en effectief werken een hoge waarde aan de klant leveren voor een lage prijs.

aanbestedingscafe gebruiker 14 maart 2015 16:30 uur

Ben het ook niet helemaal eens met de stelling. Gunnen op laagste prijs is voor homogene goederen bv brandstof, zelfs verstandiger dan EMVI.

aanbestedingscafe gebruiker 12 maart 2015 11:38 uur

Ik zou zeker bij de Belastingdienst inzetten bij inhuur van personeel op kwaliteit en prijs zwaar ondergeschikt maken. Even zonder gekheid. Zolang bepaalde leveranciers of marktsegmenten kwaliteit niet SMART en/of in € kunnen uitdrukken dan gun ik op laagste prijs beargumenteerd. Aan hoge abstracte verkoopverhalen heb ik niets. Dus val ik weer terug in het "oude" inkopen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres