Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Innovatie

Als we het woord innovatie toevoegen aan het inkoopproces voor een levering of een project, krijgt het al snel een bijzondere lading. Velen veren op bij iets nieuws en dat geeft ons werk extra elan. Het woord ‘innovatie’ wordt naar mijn mening echter te pas en te onpas gebruikt.

In 1999 deed ik mee aan een inschrijving voor een aanbesteding met een DBFM – contract. Dit stond als zeer innovatief bekend. Tegenwoordig spreken we bij een DBFM-contract nog steeds over een innovatieve contractvorm. Is de houdbaarheid van iets nieuws dan 17 jaar of meer? Me dunkt dat deze contractvorm zich ondertussen wel heeft bewezen om het nog steeds nieuw en innovatief te noemen.

In de traditionele wereld van bouw en infrastructuur zijn technische innovaties sexy én populair bij opdrachtgevers en projectleiders. Zo zijn een paar provincies bezig met de zogenaamde energieweg. Een weg die CO2-neutraal wordt aangelegd. De weg wekt energie op door warmte-uitwisseling van het gebruikte asfalt en slaat dit op in de ondergrond . Er staan zonnepanelen langs de weg en groene golven zorgen ervoor dat de weggebruikers energiezuiniger rijden. Wow, allemaal innovaties toch? Maar deze innovaties hebben zich in het Brabantse Oss met ’De Weg van de Toekomst’ en met de ‘Solarroad’ in het Noord-Hollandse Krommenie al bewezen. Zijn het dan nog innovaties? Ja, voor de provincie Zuid-Holland wel. De wegen N211 en N470 gelden als ‘De Weg van de Energietransitie’, vergelijkbaar met de twee voorgaande voorbeelden. De selectie voor aannemers is in volle gang en men wil aannemers die ervaring hebben met voorgaande innovaties. De provincie wil bewezen innovaties voor deze wegen. Daarmee is de kans op succes groter. Dit is een duidelijke en verstandige strategie, maar in hoeverre hebben we überhaupt nog met innovaties te maken? We hebben te maken met relatief nieuwe technieken, maar dat wil niet zeggen dat ze nog steeds innovatief zijn.

Als we niet oppassen wordt innovatie een oubollig woord. Het stamt uit de jaren ’70 en ’80, toen de ontwikkeling van nieuwe technieken en processen minder hard ging. Het stond op papier en nog niet online.

Als inkoper moet je goed weten wat er onder innovatie wordt verstaan. Gaat het om een bewezen, maar relatief nieuwe techniek waarbij enige ervaring wordt ingekocht? Of gaat het om de inkoop van werkelijk iets nieuws? In het eerste geval zoek je naar een expert met ervaring op het gebied van de nieuwe bewezen technieken. In het tweede geval zoek je naar een expert op het gebied van eerdere ontwikkelingen of ervaringen met laboratoriumopstellingen of prototypes. Kortom, ervaring met innovaties in de werkelijke betekenis.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres