Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Inventarisatie en iteratie vaak vergeten in aanbestedingen

In traditionele aanbestedingen worden, op basis van een eisenlijstje, twee belangrijke zaken achterwege gelaten die een goed ontwerptraject wel kent: inventariseren van gebruikseisen en itereren. Innovatie-expert Jasper van Kuijk heeft daarom met de NS een nieuwe strategie bedacht. Dit meldt de Volkskrant.

In de aanbesteding van de nieuwe kaartjesautomaat van de NS werden die twee zaken vergeten. Het vervoersbedrijf had in de aanbestedingsspecificaties gezet dat het apparaat toegankelijk moest zijn voor mensen in een rolstoel. Het was daarbij vergeten te vermelden dat het óók comfortabel moest zijn voor mensen zonder rolstoel. Het resultaat is dat de kaartjesautomaat een pinautomaat op kniehoogte heeft.

Eindgebruikers stellen geen eisen op
De eisen in een aanbesteding worden niet altijd opgesteld door de uiteindelijke gebruikers, maar ze worden bedacht door de afdeling inkoop of een commissie. De inventarisatie van gebruikseisen wordt hier dus vergeten. Dit gebeurde ook bij de ontwikkeling van een nieuw ICT-systeem voor de politie. De politieagenten, de eindgebruikers, waren niet betrokken bij de ontwikkeling. Dat zorgde ervoor dat het eindproduct als frustrerend werd ervaren.

Geen ruimte voor bijstellen eisenpakket
Een ander belangrijk aspect van ontwerpen, en wat ook veel vergeten wordt, is itereren. Dit houdt in dat je je ontwerp in meerdere stappen verbeterd. Er worden concepten verkend, prototypes gemaakt en getest met gebruikers. Hierdoor ontstaan er nieuwe inzichten en kan het eisenpakket worden bijgesteld. In een aanbesteding is er geen ruimte voor het bijstellen van het eisenpakket. Daarnaast is het vrijwel onmogelijk om elk aspect van een gewenst ontwerp te vangen in een eis.

Ontwerp en productie gescheiden
Jasper van Kuijk en de NS bedachten daarom een nieuwe strategie voor de aanbesteding van hun volgende kaartautomaat. Een kaartautomaat die comfortabel is voor zowel mensen met als zonder rolstoel. Ontwerp en productie worden daarbij in aparte trajecten uitgevoerd. Het ontwerp werd uitgevoerd door een ontwerpbureau en bevatte een veldonderzoek en een gebruikerstest van een voorlopig ontwerp. De productiebedrijven, bij wie het ontwerp werd aanbesteed, kregen de ruimte om enige aanpassingen te vragen. Volgens Van Kuijk kunnen ICT-projecten ook op deze manier worden aanbesteed.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres