Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
13
01
17
Nancy van Bemmel
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Nancy van Bemmel
Dossier: Aanbesteden
Soort:

IT-bedrijven hebben weinig kans op winnen aanbesteding

IT-bedrijven hebben weinig kans op winnen aanbesteding

De overheid gunt Nederlandse websitebouwers en digitale marketingbureaus weinig werk. Ambtenaren roemen de bureaus tijdens handelsmissies om hun snelle groei, internationale reputatie en vernieuwende aanpak, maar grijpen voor de uitvoering van hun eigen IT-projecten vooral naar grote consultantsbureaus, zoals Accenture, CapGemini en Deloitte.

Dat is de frustratie van Victor Knaap, ceo van MediaMonks, schrijft het FD. Knaap zegt te spreken namens honderd digitale bureaus, met een gezamenlijke omzet van 619 miljoen in 2016. De ceo geeft aan nog nooit een website voor de Nederlandse overheid te hebben gebouwd, terwijl ze wel ingezet worden voor het ontwikkelen van een recruitmentsite voor het Amerikaanse leger. Maar als hij meedoet aan een aanbesteding voor een app voor de Tweede Kamer, dan komt hij niet eens door de eerste ronde.

Risicomijdend gedrag
Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) stelt een woordvoerder dat ze soms eenvoudigweg ervaring met zeer grote projecten vragen. Knaap vindt dit risicomijdend gedrag. Hij vindt dat de overheid de consultants vaker moet laten samenwerken met digitale bureaus. Het levert volgens hem een beter en goedkoper product op.

Experimenteren
De bereidheid om te experimenteren ontbreekt volgens Knaap. De aanbestedingstrajecten van ICT-projecten lopen volgens hem net zoals die van bruggen. Er is een plan en daar wordt een partij bij gezocht. Het is een dik document met mijlpalen voor over vier jaar, die weinig ruimte laat voor oplossingen. Zo werkt het volgens de ceo niet. Volgens hem werken IT-bureaus bij elke stap hun planning weer bij. Dit past niet in de checkboxen die we moeten invullen in de aanbestedingen.

Rekening met mkb
Het ministerie van BZK stelt dat het departement juist meer dan voorheen rekening houdt met het mkb en daarvoor raamovereenkomsten opstelt. Elke klus wordt opgeknipt in kleinere opdrachten voor het mkb.

Nancy van Bemmel
Door Nancy van Bemmel
Nancy van Bemmel is een gedreven journalist. Voor AanbestedingsCafe.nl zet ze zich graag in om inkopers snel van het allerlaatste nieuws te voorzien. Heeft u tips voor Nancy? U kunt haar mailen via: nancy@aanbestedings-cafe.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.