Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

IT-bedrijven hebben weinig kans op winnen aanbesteding

De overheid gunt Nederlandse websitebouwers en digitale marketingbureaus weinig werk. Ambtenaren roemen de bureaus tijdens handelsmissies om hun snelle groei, internationale reputatie en vernieuwende aanpak, maar grijpen voor de uitvoering van hun eigen IT-projecten vooral naar grote consultantsbureaus, zoals Accenture, CapGemini en Deloitte.

Dat is de frustratie van Victor Knaap, ceo van MediaMonks, schrijft het FD. Knaap zegt te spreken namens honderd digitale bureaus, met een gezamenlijke omzet van 619 miljoen in 2016. De ceo geeft aan nog nooit een website voor de Nederlandse overheid te hebben gebouwd, terwijl ze wel ingezet worden voor het ontwikkelen van een recruitmentsite voor het Amerikaanse leger. Maar als hij meedoet aan een aanbesteding voor een app voor de Tweede Kamer, dan komt hij niet eens door de eerste ronde.

Risicomijdend gedrag
Bij het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK) stelt een woordvoerder dat ze soms eenvoudigweg ervaring met zeer grote projecten vragen. Knaap vindt dit risicomijdend gedrag. Hij vindt dat de overheid de consultants vaker moet laten samenwerken met digitale bureaus. Het levert volgens hem een beter en goedkoper product op.

Experimenteren
De bereidheid om te experimenteren ontbreekt volgens Knaap. De aanbestedingstrajecten van ICT-projecten lopen volgens hem net zoals die van bruggen. Er is een plan en daar wordt een partij bij gezocht. Het is een dik document met mijlpalen voor over vier jaar, die weinig ruimte laat voor oplossingen. Zo werkt het volgens de ceo niet. Volgens hem werken IT-bureaus bij elke stap hun planning weer bij. Dit past niet in de checkboxen die we moeten invullen in de aanbestedingen.

Rekening met mkb
Het ministerie van BZK stelt dat het departement juist meer dan voorheen rekening houdt met het mkb en daarvoor raamovereenkomsten opstelt. Elke klus wordt opgeknipt in kleinere opdrachten voor het mkb.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres