Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Jaarlijkse faalkosten ICT overheid 4 à 5 miljard euro

Jaarlijks verdampt 4 tot 5 miljard euro door falende ICT-projecten. Hoewel er sprake is van verbetering, is nog altijd niet meer dan 30 procent van alle projecten succesvol.

Hoogleraar beleidsinformatica aan de Universiteit Antwerpen en adviseur voor bedrijven en overheden Hans Mulder noemde bovenstaande cijfers voor de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer, waarover De Volkskrant bericht. Vooral grote ICT-projecten, vanaf 7,5 miljoen euro, zijn vaak gedoemd te mislukken; slechts 7 procent daarvan slaagt. Ondanks de abominabele cijfers is er nog altijd sprake van een verbetering ten opzichte van tien jaar geleden. Toen werd er nog uitgegaan van jaarlijks 6 miljard euro aan ‘faalkosten’ en bovendien zijn er meer projecten.

Kleinere projecten noodzakelijk
Mulder gaat bij zijn cijfers uit van ruwe schattingen. Tegen de ICT-commissie van de Tweede Kamer, die onderzoek doet naar overheidsprojecten op ICT-gebied, noemt hij tevens enkele redenen waarom projecten mislukken. Dit heeft volgens hem met name te maken met de mensen, niet de techniek. Er zijn vaak meerdere partijen bij dergelijke projecten betrokken, waardoor het in de communicatie en het management misloopt. Ook onderschatten leveranciers de complexiteit nogal eens. De hoogleraar pleit voor meer kleine projecten, die makkelijker te stoppen zijn wanneer zij dreigen te mislukken.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres