Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
28
04
14
Koos Plegt
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
2
Door Koos Plegt
Dossier: Overheidaanbesteding
Soort:

Jaarlijkse faalkosten ICT overheid 4 à 5 miljard euro

Jaarlijks verdampt 4 tot 5 miljard euro door falende ICT-projecten. Hoewel er sprake is van verbetering, is nog altijd niet meer dan 30 procent van alle projecten succesvol.

Hoogleraar beleidsinformatica aan de Universiteit Antwerpen en adviseur voor bedrijven en overheden Hans Mulder noemde bovenstaande cijfers voor de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer, waarover De Volkskrant bericht. Vooral grote ICT-projecten, vanaf 7,5 miljoen euro, zijn vaak gedoemd te mislukken; slechts 7 procent daarvan slaagt. Ondanks de abominabele cijfers is er nog altijd sprake van een verbetering ten opzichte van tien jaar geleden. Toen werd er nog uitgegaan van jaarlijks 6 miljard euro aan ‘faalkosten’ en bovendien zijn er meer projecten.

Kleinere projecten noodzakelijk
Mulder gaat bij zijn cijfers uit van ruwe schattingen. Tegen de ICT-commissie van de Tweede Kamer, die onderzoek doet naar overheidsprojecten op ICT-gebied, noemt hij tevens enkele redenen waarom projecten mislukken. Dit heeft volgens hem met name te maken met de mensen, niet de techniek. Er zijn vaak meerdere partijen bij dergelijke projecten betrokken, waardoor het in de communicatie en het management misloopt. Ook onderschatten leveranciers de complexiteit nogal eens. De hoogleraar pleit voor meer kleine projecten, die makkelijker te stoppen zijn wanneer zij dreigen te mislukken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.