Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
19
04
18
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
1
Door Samira Huibregtse
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Jeugdhulp moet beter worden geregeld

Jeugdhulp moet beter worden geregeld

De jeugdhulp voor kinderen en gezinnen, en dan met name de toegang hiertoe, zou beter moeten worden geregeld. Daarvoor moeten jeugdzorgregio’s dit jaar onder andere sluitende afspraken maken over de aanpak van wachtlijsten en wachttijden. Dit staat in het actieprogramma ‘Zorg voor de jeugd’, wat door de ministers Hugo de Jonge (VWS) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Het actieprogramma is opgesteld om de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering merkbaar en meetbaar te maken voor gezinnen, jongeren en kinderen. Er worden afspraken gemaakt over wat er de komende jaren moet gebeuren. Zo moet bijvoorbeeld de toegang tot de jeugdhulp beter worden ingericht. Voor elke regio moet het dan duidelijk zijn wat er van de basishulp, een lokaal team en de toegang mag worden verwacht.

Inzicht jeugdhulp
Ook zouden er, volgens het actieplan, dit jaar sluitende afspraken moeten worden gemaakt over de aanpak van wachtlijsten en wachttijden. Nu staan kinderen nog lang op de wachtlijst, waardoor er geen goede hulp voor hen is. Daarnaast moet er een duidelijk overzicht komen met welke (hoog)specialistische jeugdhulp landelijk wordt aangeboden, ingekocht en beschikbaar is. Gemeenten moeten dat, volgens ‘Zorg voor de jeugd’, doen op basis van de landelijke raamovereenkomsten van de VNG.

Afname administratieve lastendruk
Het actieprogramma moet er ook voor gaan zorgen dat in 2021 er meer ambulant specialistische zorg wordt ingekocht en het specialistische intramuraal zorgaanbod, dus de zorg die je binnen bijvoorbeeld een instelling krijgt aangeboden, afneemt. Ook de administratieve lastendruk moet afnemen, zodat er meer geld en tijd aan de jongeren zelf kan worden besteed. De VNG wil daarvoor gemeenten stimuleren de outcomecriteria, prestatie-indicatoren die helpen de verschillende jeugdhulpaanbieders te vergelijken, te gaan gebruiken.

 

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Reacties:

  • Sietse | 21-04-2018 om 00:06

    Prachtig, rijksoverheid gaat een voor hun onoplosbaar probleem naar de gemeente schuiven, trekt 30% van het budget af en vind dan dat zij ineens allerlei regels moeten gaan stellen.
    Terug in uw hok heren, of trek de portemonnee. Gun ons de tijd, die jullie gebruikt hebben om dit probleem te creëren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.