Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Jeugdhulp moet beter worden geregeld

De jeugdhulp voor kinderen en gezinnen, en dan met name de toegang hiertoe, zou beter moeten worden geregeld. Daarvoor moeten jeugdzorgregio’s dit jaar onder andere sluitende afspraken maken over de aanpak van wachtlijsten en wachttijden. Dit staat in het actieprogramma ‘Zorg voor de jeugd’, wat door de ministers Hugo de Jonge (VWS) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) naar de Tweede Kamer is gestuurd. Dat meldt Binnenlands Bestuur.

Het actieprogramma is opgesteld om de jeugdhulp, jeugdbescherming en jeugdreclassering merkbaar en meetbaar te maken voor gezinnen, jongeren en kinderen. Er worden afspraken gemaakt over wat er de komende jaren moet gebeuren. Zo moet bijvoorbeeld de toegang tot de jeugdhulp beter worden ingericht. Voor elke regio moet het dan duidelijk zijn wat er van de basishulp, een lokaal team en de toegang mag worden verwacht.

Inzicht jeugdhulp
Ook zouden er, volgens het actieplan, dit jaar sluitende afspraken moeten worden gemaakt over de aanpak van wachtlijsten en wachttijden. Nu staan kinderen nog lang op de wachtlijst, waardoor er geen goede hulp voor hen is. Daarnaast moet er een duidelijk overzicht komen met welke (hoog)specialistische jeugdhulp landelijk wordt aangeboden, ingekocht en beschikbaar is. Gemeenten moeten dat, volgens ‘Zorg voor de jeugd’, doen op basis van de landelijke raamovereenkomsten van de VNG.

Afname administratieve lastendruk
Het actieprogramma moet er ook voor gaan zorgen dat in 2021 er meer ambulant specialistische zorg wordt ingekocht en het specialistische intramuraal zorgaanbod, dus de zorg die je binnen bijvoorbeeld een instelling krijgt aangeboden, afneemt. Ook de administratieve lastendruk moet afnemen, zodat er meer geld en tijd aan de jongeren zelf kan worden besteed. De VNG wil daarvoor gemeenten stimuleren de outcomecriteria, prestatie-indicatoren die helpen de verschillende jeugdhulpaanbieders te vergelijken, te gaan gebruiken.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 21 april 2018 00:06 uur

Prachtig, rijksoverheid gaat een voor hun onoplosbaar probleem naar de gemeente schuiven, trekt 30% van het budget af en vind dan dat zij ineens allerlei regels moeten gaan stellen. Terug in uw hok heren, of trek de portemonnee. Gun ons de tijd, die jullie gebruikt hebben om dit probleem te creëren.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres