Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Jeugdzorg opnieuw in verzet tegen lage tarieven

Jeugdzorgaanbieders zijn opnieuw in verzet gekomen tegen de te lage tarieven die de gemeenten hanteren. Een aantal weken geleden dreigde een grote groep leveranciers zich bijvoorbeeld terug te trekken uit de aanbesteding in de regio Alkmaar. Deze actie heeft, volgens de zorgverleners, invloed op duizenden gezinnen uit de regio. Dat meldt Trouw.nl.

Volgens de zorgaanbieders, bestaande uit onder andere jeugdpsychologen- en psychiaters en opvoedpoli, hebben de gemeenten in regio Alkmaar de tarieven met soms wel 29 procent eenzijdig verlaagd. De tarieven liggen daardoor ver onder de kostprijs en onder het advies van de vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De zorgaanbieders zijn bang dat ze daardoor geen specialistische jeugdzorg kunnen aanbieden.

Kans op faillissement
De jeugdhulpverleners erkennen dat, door zich terug te trekken uit de aanbesteding, een regionaal aanbod van specialistische zorg wegvalt. Maar onder de kostprijs werken leidt volgens hen tot structurele tekorten. Daarnaast wordt de kans op faillissement groter. De bestuurders van de verschillende jeugdzorgorganisaties in regio Alkmaar vinden dat dit niet valt onder het begrip jeugdzorg: ‘zo goed mogelijk, zo kort mogelijk en zo dicht mogelijk bij huis’.

Mondriaan
Eerder kwam de Limburgse GGZ-instelling Mondriaan al in verzet tegen de lage tarieven. De GGZ-instelling stopt met de zorg aan kinderen. Jeugdpsychiaters en verpleegkundigen moeten namelijk vanuit de nachtelijke crisisdiensten meteen weer de dagdiensten in. Dit zou voor een te hoge werkdruk zorgen. Zeker omdat Mondriaan, door de gemeentelijke bezuinigingen, met steeds minder mensen dezelfde zorg moet leveren.

 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link