Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
08
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Aanbesteden
Soort:

Jeugdzorg strijdt tegen ‘aanbestedingswaanzin’

Jeugdzorg strijdt tegen ‘aanbestedingswaanzin’

Ruim 2000 jeugdzorgwerkers gaan op 3 september in Den Haag in actie komen tegen de in hun ogen ‘nijpende situatie’ in de jeugdzorg. Ze willen vooral de bezuinigingen en de ‘aanbestedingswaanzin’ onder de aandacht brengen van minister Hugo de Jonge. Volgens de FNV Zorg & Welzijn heeft de jeugdzorg minstens 750 miljoen euro nodig.

Het FNV stelt in een persbericht dat de vraag naar zorg toeneemt terwijl de gemeentelijke geldpotten leegraken. Volgens de vakbond proberen gemeenten dit op te lossen door te werken met goedkope aanbestedingen met te lage tarieven en te weinig tijd voor per kind. Als gevolg hiervan zouden wachttijden oplopen en kinderen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben.

Administratiedruk
De FNV heeft ook kritiek op de hoge administratiedruk, waardoor “jeugdzorgwerkers meer met verantwoording dan met zorg bezig zijn.” Volgens de vakbond verschillen de regels en formulieren teveel per gemeente, wat leidt tot een hogere werkdruk. Veel contracten zouden bovendien onzeker zijn, waardoor veel jeugdzorgwerkers voortdurend moeten vrezen dat ze hun werk zullen verliezen aan een andere organisatie.

Terugdraaien bezuiniging
Minister de Jonge heeft 108 miljoen euro vrijgemaakt om de problemen in de jeugdzorg aan te pakken. Volgens het FNV is dit slechts ‘een druppel op een gloeiende plaat’ en moet het jeugdzorgbudget structureel verhoogd worden.. De vakbond wil dat de bezuiniging van 450 miljoen euro bij de invoering van de Jeugdwet wordt teruggedraaid en dat er daarbovenop nog 300 miljoen euro extra wordt geïnvesteerd.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.