Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Jeugdzorg wil einde ‘inkoopwaanzin’

Ruim 3000 jeugdzorg-werknemers kwamen vanmiddag naar Den Haag voor een historische staking; de jeugdzorg legt voor het eerst in haar geschiedenis het werk neer. Vakbonden FNV en CNV, die de staking hebben georganiseerd, eisen meer geld om de tekorten in de jeugdzorg op te vangen. Ook willen zij een einde aan de “inkoopwaanzin”, het beleid van gemeenten om zo goedkoop mogelijk jeugdzorg in te kopen.

Jeugdzorg werknemers stellen dat de wildgroei aan aanbestedingen betekent dat veel commerciële partijen profijt uit de jeugdzorg kunnen trekken. Tegelijkertijd zouden werknemers te maken hebben met een te hoge werkdruk en te veel administratieve rompslomp. Dat komt allemaal de kwaliteit van de zorg niet ten goede, stellen de stakers.

Hogere werkdruk
Tegenover de NOS stelt jeugdzorgmedewerker Gertrud Reinink dat de problemen begonnen in 2015, toen de zorg werd gedecentraliseerd. De gemeenten werden verantwoordelijk voor de zorg, terwijl ze daar niet extra geld voor kregen. Sterker nog, er werd bezuinigd op de jeugdzorg. Volgens Reinink waren hier zowel de medewerkers als de cliënten de dupe van, omdat de decentralisatie geleid zou hebben tot een hogere werkdruk en langere wachtlijsten. Als er niets veranderd, vreest zij dat de situatie alleen maar erger wordt, aangezien de jeugdzorg een steeds minder aantrekkelijke werkgever is voor jongeren.

Extra budget
In mei reageerde minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge op deze geluiden door 420 miljoen euro extra uit te trekken voor de jeugdzorg in 2019. In 2020 en 2021 zal daar nog 300 miljoen euro bijkomen. Volgens de vakbonden is dit echter niet genoeg. Zij eisen een structureel budget van 750 euro per jaar en willen daarnaast ook dat de arbeidsmarkt in de jeugdzorg gesteund wordt met een eenmalige financiële injectie van 200 miljoen euro

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

Marco van der Spek-Stikkelorum 3 september 2019 09:16 uur

Het is onjuist dat gemeenten er naar streven om de jeugdzorg zo goedkoop mogelijk in te kopen. Er wordt juist een balans gezocht waarbij de kosten voor de directe zorgverlening en de bijkomende kosten beter in evenwicht worden gebracht dan voor de decentralisatie. Bij aanvang waren er overhead percentages war te nemen die ruim meer dan de helft van de kostprijs bedroegen Een veel groter probleem wordt mogelijk veroorzaakt door de combinatie van de hang naar meer vormen van ambulatisering en vraag naar jeugdzorg. Daarvoor is er momenteel niet genoeg personeel om de vraag te kunnen bedienen. Meer geld zou zeker kunnen bijdragen, maar het biedt maar soulaas aan een klein deel van de oplossing.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link