Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Jeugdzorgaanbieders hebben op meerdere vlakken last van de coronacrisis. Lang niet alle aanbieders krijgen voldoende financiële zekerheid van opdrachtgevers, waartoe de VNG en het Rijk vorige maand opriepen. Ook loopt de werkdruk op, zijn er te weinig beschermingsmiddelen en krijgen aanbieders te maken met aflopende contracten.
Uit onderzoek van de Conrisq-groep, een samenwerkingsverband van ggz- en jeugdzorgorganisaties, blijkt dat niet alle gemeenten gehoor geven aan de oproep van de VNG en het Rijk. Deze deden begin vorige maand een dringend beroep op decentrale overheden om jeugdzorginstellingen door te blijven betalen en eventuele extra kosten te vergoeden. Zo konden zij in elk geval tot 1 juli voldoende liquiditeit garanderen bij jeugdzorgaanbieders.
Ook als dat wel gebeurt kampen jeugdzorginstellingen met uitdagingen. Zo zijn er te weinig beschermingsmiddelen voor zorgverleners en loopt de werkdruk op. Jongeren in gesloten instellingen moeten vaker binnen blijven en het verlenen van zorg op afstand, met behulp van beeldbellen, legt ook extra druk op hulpverleners.
Aanbestedingsdruk
Daarnaast lopen contracten binnen de jeugdzorg dit jaar af. Instellingen zullen boven op de al stijgende werkdruk aan de slag moeten met nieuwe aanbestedingstrajecten. Conrisq adviseert waar mogelijk bestaande contracten te verlengen, maar raadt in alle gevallen aan te kijken naar de veranderende zorgbehoefte op de lange termijn. In nieuwe contracten moet ook voor de lange termijn rekening worden gehouden met zorg op afstand en het werken in kleinere groepen.
Bron: Zorgvisie.nl