Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Justitie wil met NS schikken over OV-fraude Limburg

Justitie wil schikken met NS-dochters Abellio en Qbuzz over de fraude bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer. De NS meldt in haar halfjaarverslag dat OM de zaken tegen Qbuzz en Abellio af wil doen. Ze weten echter nog niet hoe dit gaat gebeuren en welke financiële consequenties dit zal hebben. De vervoerder houdt rekening met forse boetes en claims.

NS-dochter Abellio won begin 2015 een aanbesteding voor openbaar vervoer in Limubrg. Later werd bekend dat er was gesjoemeld met de aanbesteding. Qbuzz (onderdeel van Abellio) kreeg namelijk vertrouwelijke informatie toegespeeld van een oud-directeur van concurrent Veolia. Naar aanleiding hiervan is de opdracht uiteindelijk naar Arriva gegaan.

Overtreden mededingingsregels
Abellio raakte zo de opdracht kwijt. Deze had een waarde van twee miljard euro. ACM heeft daarna tevens geconcludeerd dat NS misbruik heeft gemaakt van haar machtspositie en daarmee de mededingingsregels heeft overtreden. NS krijgt nog de mogelijkheid om zich uit te laten over de stellingen die ACM in het rapport naar voren brengt. In het besluit van ACM kan aan NS een boete worden opgelegd. Dit zal maximaal 10% van de geconsolideerde omzet zijn.

Veolia naar de rechter
Ook Veolia sleept NS voor de rechter vanwege onrechtmatig handelen. Ze eisen een vergoeding van de geleden en nog te lijden schade. Ook wil Veolia dat de gestolen informatie niet meer gebruikt kan worden door NS. De vervoerder stelt in het halfjaarverslag dat de onderbouwing van de schade van Veolia nog niet voldoende is. Deze procedure kan ook mogelijk nog leiden tot een boete.

Schikken
Tot slot besloot OM NS te vervolgen voor omkoping, valsheid in geschrifte en schending van bedrijfsgeheimen. In totaal zijn twintig concessies en aanbestedingen onder de loep genomen die zijn verkregen door Qbuzz, Abellio en NS. Nu besluit OM dus te schikken met de dochterbedrijven.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres