Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kabinet koopt nog meer testcapaciteit in ondanks onbenutte teststraten

Hoewel de capaciteit van de huidige Testen voor Toegang-teststraten maar voor tien procent wordt benut, trekt het kabinet 249 miljoen euro uit voor het opzetten van extra teststraten voor het testen van vakantiegangers. De opdracht wordt bovendien opnieuw rechtstreeks aan Stichting Open Nederland gegund. De betrokken ministers noemen de gang van zaken nu al ‘mogelijk onrechtmatig’.

De huidige teststraten kunnen niet worden ingezet voor het testen van vakantiegangers omdat die doelstelling niet is opgenomen in de aanbesteding voor de teststraten voor Testen voor Toegang. De overheid vreest dat aanbieders juridische procedures starten als de teststraten alsnog ingezet worden voor het testen van vakantiegangers. Aanbieders konden namelijk niet weten dat de teststraten later voor dit doeleinde zouden worden gebruikt.

Onrechtmatige opdrachtverlening
Het kabinet kiest er bovendien opnieuw voor Stichting Open Nederland (SON) direct opdracht te verlenen voor het opzetten van de extra teststraten. Dat gebeurde eerder ook al bij het verlenen van de opdracht tot het organiseren van de zogeheten testsamenleving, waar Testen voor Toegang uit voortkwam. Daar kwam veel kritiek op. Het direct verlenen van de opdracht aan SON was volgens aanbestedingsexperts onrechtmatig.

De verklaring die demissionair minister Van Nieuwenhuizen van I&W en demissionair minister van VWS, Hugo de Jonge geven over de aanpak is opvallend. “Hierbij is vanwege het zeer korte tijdpad direct een opdracht aan SON verstrekt zonder daarvoor een aanbesteding te doen. Dit deel van de opdrachtverlening is daarmee mogelijk onrechtmatig”, schrijven zij in een kamerbrief aan de Tweede Kamer.

Bron: Het Parool

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link