Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Het kabinet wil dat gemeenten bij complexe gevallen in de jeugdzorg meer gaan samenwerken, schreven ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) in een brief aan de Tweede Kamer. Het besluit volgt op een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid.
Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg. Bij veel jeugdzorginstellingen heeft deze decentralisatie tot financiële problemen geleid, waardoor bijna een kwart van die instellingen verlies lijdt. In een interview met NRC geeft De Jonge toe dat de decentralisatie niet het gewenste effect heeft gehad. “Het heeft de uitvoering bemoeilijkt en misschien wel vertraagd.”
Het kabinet wil onder meer pleegzorg, gesloten jeugdzorg en specialistische aneroxiazorg weer bij de 42 bestaande jeugdzorgregio’s onderbrengen. Hierdoor kunnen gemeenten naar verwachting besparen op inkoop van de zorg en zullen administratieve lasten afnemen, zo meldt NU.nl. “Als we beter duidelijk maken wie waarvoor verantwoordelijk is, weten instellingen en medewerkers bij wie ze terecht kunne met vragen over administratieve lasten of zorgen over de financiering. Dat moet leiden tot meer rust”, geeft De Jonge aan.
Maaike van der Aar, bestuurder FNV Zorg & Welzijn, is blij met deze beslissing. “We zijn blij dat eindelijk, na drie jaar actievoeren met jeugdzorgwerkers, het inzicht in Den Haag is gekomen dat het huidige beleid een race naar de afgrond was.” Verantwoordelijk wethouder Geert Meijering denkt daar echter anders over. “Voorstellen om een deel van de verantwoordelijkheden weer bij gemeenten weg te halen en centraler te organiseren, gaat geen kind helpen en ook de financiën niet. Als er niet fundamenteel iets verandert, zitten straks die nieuwe verantwoordelijkheden met dezelfde, nog grotere tekorten”, aldus Meijering.