Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kabinet pleit voor uitbreiding EU mededingingsoverzicht

Bedrijven uit derde landen, die dankzij staatssteun en ongereguleerde overwinsten oneerlijk concurreren met Nederlandse en andere EU-ondernemers, vormen een toenemend probleem. Het kabinet heeft daarom aan de Europese Commissie een uitgebreid en strenger mededingingstoezicht voorgesteld om vooraf te kunnen onderzoeken en effectiever te handhaven. De concurrentiekracht van bedrijven en ondernemers binnen de EU wordt hiermee versterkt, zo meldt de Rijksoverheid.

Dit zogenoemde level playing field instrument benoemt staatssecretaris Mona Keizer in een brief aan de Tweede Kamer. “We willen graag zaken blijven doen met landen van buiten de EU. Maar die markt moet wel eerlijk zijn en niet worden verstoord door bedrijven die dankzij hun thuissituatie oneigenlijke concurrentievoordelen genieten. Het kabinet stelt voor om met nieuw EU-toezicht beter te gaan handhaven. Zo zorgen we dat alle ondernemingen, ook die uit derde landen, zich aan de hier geldende mededingingsregels gaan houden.”

Handhavingsmaatregelen

Het kabinet stelt dan ook handhavingsmaatregelen voor wanneer een onderneming uit een derde land door overheidssteun, zoals financiering, kennis of het toeleveren van grondstoffen, de EU interne markt verstoort of dat dreigt te doen. Ook wanneer bedrijven een ongereguleerde dominante machtpositie op hun thuismarkt hebben die op ongelijke voet komen te staan met andere ondernemingen, moeten deze handhavingsmaatregelen gelden. Dit specifieke gedrag zou dan verboden moeten worden. Het gaat dan bijvoorbeeld om productiebeperkingen die niet stroken met de marktomstandigheden, verkoopprijzen die geen reflectie zijn van marktprijzen en/of productiekosten, of investeringen in activa die niet of onvoldoende rendabel zijn.

Het Nederlandse kabinet wil dat de Europese Commissie de ideeën meeneemt wanneer zij in de eerste helft van 2020 zelf met voorstellen komt om deze gedragingen aan te pakken.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

Petrazoveel 11 december 2019 12:47 uur

Leuk bericht, 1 dag nadat de USA benoeming van de rechters van de WTO heeft geblokkeerd.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link