Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kamer wil transparantie van farmaceutische industrie

Tweede Kamerleden willen dat er een einde komt aan de ondoorzichtige prijsonderhandelingen tussen kabinet en de farmaceutische industrie. Die transparantie schiet ook tekort als het gaat om inzicht in de onderzoekskosten en winsten die de farmaceutische industrie precies maakt. Dat is het geluid tijdens het debat over de farmaceutische industrie woensdag.

“Wat me ook zorgen baart”, stelt Kamerlid Kooiman van SP, “Is dat we meerdere keren betalen voor geneesmiddelen. We stoppen publiek geld in onderzoek, geven geld uit aan premies om die geneesmiddelen te betalen en daarbij krijgen de farmaceuten ook nog belastingvoordelen.” Sazias van 50 Plus vult aan: “Er wordt zoveel geld geïnvesteerd, maar we hebben geen zicht op het rendement. Het is verbijsterend dat we totaal geen zicht hebben op de financieringsstromen.” Sazias stelt voor om het systeem uit de VS over te nemen, waar bij het aanvragen van een patent gelijk opgegeven moet worden hoeveel publiek geld er geïnvesteerd is.

Dubbel betalen
In een reactie stelt minister Bruins van Medische Zorg dat hij zich er sterk voor wil maken dat er niet dubbel betaald wordt voor geneesmiddelen. “Als we eerste een bijdrage leveren aan het ontwikkelen van geneesmiddelen, dan moet er later niet een overmatig beroep worden gedaan op de bekostiging van deze geneesmiddelen. Ik wil graag transparant maken hoeveel publiek geld we in medicijnen stoppen.”

Transparante prijzen
Wat betreft het transparant maken van de prijzen die hij samen met farmaceuten afspreekt, loopt hij tegen dezelfde muur als zijn voorganger. Dit willen farmaceuten koste wat het kost voorkomen, omdat anders hun positie in buitenlandse onderhandelingen geschaad wordt. Als hij de prijzen bekend zou maken, zou Nederland de hoofdprijs gaan betalen, aldus Bruins. Als onderhandelingen echter spaak lopen, wil hij de prijs wel delen met de Kamer.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres