Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kamer wil transparantie over onderhandelingen farmabedrijven

De Tweede Kamer vindt de manier waarop minister Edith Schippers van Volksgezondheid onderhandelt met de farmaceutische industrie over extreem dure medicijnen onvoldoende transparant. Een geruime Kamermeerderheid wil dat de minister openheid van zaken geeft en de overeengekomen prijzen niet langer geheimhoudt. Dat schrijft FD, naar aanleiding van een debat over de nieuwe geneesmiddelenvisie van Schippers.

Het kabinet overlegt sinds drie jaar met grote farmaceutische bedrijven over de prijzen van kostbare medicijnen. In 2015 kwam Schippers met een extra wapen om de uitgaven voor geneesmiddelen te drukken, namelijk de ‘sluis’. Hier heeft zij het medicijn nivolumab in geplaatst. In het half jaar dat het medicijn in de ‘sluis’ zat, werd het niet opgenomen in het basispakket zorg. In die tijd heeft Schippers met de fabrikant een lagere prijs afgesproken. Sinds 1 maart maakt het middel wel uit van het basispakket. De prijs moet echter geheim blijven.

Geheimhoudingsverklaring
In de geneesmiddelenvisie van Schippers, erkende ze dat zij zich ook ergert aan de weigering van de farmaceutische industrie om inzicht te geven in de opbouw van de prijzen van medicijnen. Landen weten niet van elkaar wat zij betalen voor geneesmiddelen, omdat zij allemaal een geheimhoudingsverklaring tekenen. Als hier niet aan meegewerkt wordt, dan krijgen zij geen korting van het farmabedrijf en kan het dure middel mogelijk niet beschikbaar komen voor de patiënt.

Nederland betaalt veel
Schippers heeft aangegeven dat Nederland als klein land waarschijnlijk veel betaalt in vergelijking met andere EU-landen door de geringe inkoopmacht. Nederland onderhandelt bovendien kort over de medicijnprijzen, in vergelijking met buurlanden. Om de macht van de farmaceutische industrie te breken, wil de minister tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap tot 1 juli een ‘coalitie van EU-landen’ oprichten. Deze moeten samen gaan optrekken in de onderhandelingen over medicijnenprijzen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres