Magnifying glass Close

Kamervragen om uitlenen Twents zorggeld

Tubantia meldde vorige week dat het Twentse zorgbureau Samen Sterk meer dan de helft van haar jaaromzet uitleende aan familie, vrienden en bekenden, onder meer om onroerend goed te kopen. Naar aanleiding daarvan hebben Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en John Kerstens (PvdA) vragen gesteld aan minister van VWS Hugo de Jonge. Zij willen onder meer weten of dit soort praktijken door een wettelijke aanpassing voorkomen kunnen worden.

Volgens Tubantia was het bij Samen14/OZJT, de zorgsamenwerking van 12 Twentse gemeenten, bekend dat Samen Sterk ruim de helft van haar jaaromzet niet voor zorgdoeleinden gebruikte. Toch werd het contract met de zorgaanbieder gewoon getekend. Samen14/OZJT stelt immers dat verstrekte leningen onvoldoende reden zijn om een partij van een aanbesteding uit te sluiten.

Wettelijk toegestaan
Westerveld is boos op deze gang van zaken. Zij stelt dat gezien de grote zorgtekorten bij alle gemeenten, zorgbudgetten uitsluitend aan zorg besteed zouden mogen worden. Zij wil dat de wet veranderd wordt om hier voor te zorgen. Het Kamerlid vindt voorts dat gemeenten “iets zouden moeten verzinnen” om partijen die handelen zoals Samen Sterk, ook al is dat wettelijk toegestaan, te weren van zorgcontracten. Daarnaast wil Westerveld van de minister weten of het uitlenen van zorggeld buiten Twente ook voorkomt.

Verbetering toezicht
Kerstens richt zich in zijn reactie vooral op de verbetering van het toezicht. Hij stelt dat sinds gemeenten in 2015 een nieuwe rol hebben gekregen op het gebied van jeugdzorg en Wmo, “de toezicht en controle een beetje achteraan hobbelen.” Kerstens stelde eerder ook al vragen over het aanbestedingsmodel van Samen14/OZJT, nadat bleek dat daar de gecontracteerde aanbieders pas na gunning gecontroleerd worden. Ook de PVV en SP hebben overigens in de afgelopen paar weken vragen gesteld over de Twentse zorg, naar aanleiding van de gang van zaken bij zorgaanbieder Victorie. Daar heeft de directrice 1,5 miljoen euro vergokt.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres