Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kamervragen over geheime renovatie Binnenhof

De geplande renovatie van het Binnenhof is officieel geheim verklaard. Er zal geen openbare aanbesteding komen voor de verbouwing ter waarde van 445 miljoen euro. Minister Stef Blok van Wonen heeft hiervoor gekozen om de beveiliging van het Binnenhof te garanderen. Een openbare aanbesteding zou betekenen dat informatie over de beveiliging of installaties publiek zou worden. Dat zou het Binnenhof kwetsbaar maken voor bijvoorbeeld terreurgroepen.

De Aanbestedingswet stelt een openbare aanbesteding voor een opdracht van deze omvang verplicht, maar in uitzonderlijke gevallen kan hiervan worden afgeweken. Kamerleden Koolmees en Verhoeven van D66 zetten nog wat vraagtekens bij de keuze om zelf bouwbedrijven, architecten en installateurs te selecteren, zonder daar bekendheid aan te geven.

Kamervragen
De Kamerleden vragen zich in de eerste plaats af op basis van welke afweging de minister heeft besloten om af te wijken van de normale procedure van openbare aanbesteding. Ook willen zij weten of de kosten in dit besluit zijn meegewogen en welke criteria het Rijksvastgoedbedrijf hanteert bij de selectie van architecten, bouwbedrijven en installateurs. Tot slot willen Koolmees en Verhoeven duidelijkheid over het proces en de borging van voldoende en eerlijke concurrentie tussen de bouwers. Krijgen alle geschikte bedrijven ook daadwerkelijk een kans?

Renovatie Huis ten Bosch
De verbouwing van het Binnenhof is niet de eerste klus die niet openbaar wordt aanbesteed vanwege landsbelang en veiligheid. In november 2015 maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend dat er geen openbare aanbesteding komt voor de renovatie van het paleis Huis ten Bosch. Details over de beveiliging en inrichting als werk- en woonpaleis voor de koning en zijn gezin kunnen niet in brede kring openbaar zijn, stelde het ministerie destijds. Ondanks het feit dat de opdracht een waarde heeft van 59 miljoen euro, werd er besloten om direct een offerte aan te vragen bij TBI-onderneming J.P. van Eesteren.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres