Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

“Enkelvoudig onderhands géén vrijbrief voor vriendjespolitiek”

“Ik ben het niet eens met de stelling dat enkelvoudig onderhands gunnen een vrijbrief is voor aanbestedende diensten om vriendjes in te schakelen en dat het mkb minder kansen krijgt wanneer er enkelvoudig onderhands wordt aanbesteed”, reageert minister Kamp van Economische Zaken op de vragen van de Tweede Kamer.

De minister wil de Gids Proportionaliteit aanpassen, waardoor bij het Rijk opdrachten onder de 50.000 euro enkelvoudig onderhands kunnen worden gegund. Dit moet de controlerende taak van de Algemene Rekenkamer en de Audit Dienst Rijk eenvoudiger maken. Jan Telgen stelde eerder tegenover AanbestedingsCafe.nl dat enkelvoudig onderhands gunnen een vrijbrief is voor aanbestedende diensten om vriendjes in te schakelen.

Proportionaliteit
“Voorop staat dat moet worden gekeken of de keuze van de procedure in een specifiek geval proportioneel is. Zo kan het zijn dat het vanwege hoge offertekosten bij een opdracht van 75.000 euro proportioneel is om enkelvoudig onderhands te gunnen, maar ook dat het bij een opdracht van 30.000 euro proportioneel is om meerdere offertes te vragen”, legt de minister uit.

Controle op besteding
“Daarnaast dienen aanbestedende diensten altijd te zorgen voor een goede besteding van belastinggeld. Daar is controle op door de controlerende instanties, democratische controle en er is altijd de gang naar de Commissie van de Aanbestedingsexperts en de burgerlijke rechter. De Gids bepaalt nu dat voor kleine opdrachten voor de centrale overheid gedacht moet worden aan opdrachten tot 40.000 a 50.000 euro. De wijziging betekent geen verhoging van de grens, maar een verduidelijking. Voor andere aanbestedende diensten dan de centrale overheid wijzigt er niets.”

Mkb maakt wél kans
Volgens Kamp maakt het mkb nog steeds evenveel kans bij een enkelvoudig onderhandse gunning. “Het is evengoed mogelijk om een mkb-onderneming te contracteren bij een enkelvoudig onderhandse gunning. Het is daarnaast bij een meervoudig onderhandse aanbesteding evengoed mogelijk om drie multinationals uit te nodigen. Gezien het feit dat ongeveer tweederde van de overheidsopdrachten aan het mkb wordt gegund, zie ik geen voorkeur van aanbestedende diensten voor grote ondernemingen.”

Bekende ondernemers vragen
Tot slot verwacht de minister niet dat er door de wijziging meer enkelvoudig onderhands gegund gaat worden. “Ook bij meervoudig onderhandse aanbestedingen kan het voorkomen dat alleen maar bekende ondernemers gevraagd worden. Verlaging van deze drempel zou dus niet automatisch betekenen dat de toegang van de markt voor onbekende ondernemers groter wordt.”

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (1)

aanbestedingscafe gebruiker 23 februari 2017 12:35 uur

Dit is toch een tamelijk wereldvreemde bijdrage van deze zeer gewaardeerde minister.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link