Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kapitaalvernietiging in bouwaanbestedingen

Hoge deelnamekosten, lage vergoedingen in de selectiefase en onredelijke eisen, terwijl de kans dat je de opdracht binnenhaalt gering is. Steeds meer architectenbureaus weigeren deel te nemen aan Europese aanbestedingen signaleert de branchevereniging voor architecten (BNA) op basis van een enquête onder architecten.

Ruim één op de acht architecten deed in 2015 niet mee aan een tender van de overheid, terwijl dit in 2014 nog één op de veertien was. BNA verklaart dat het niet uit luxe is dat ze aanbestedingen links laten liggen. Architecten kunnen de tijd en kosten die met aanbesteden gepaard gaan niet meer opbrengen. Architecten die nog wel inschrijven, zouden dat noodgedwongen doen. Als zij geen nieuwe referentieprojecten binnenhalen, worden ze daarna niet meer toegelaten tot de aanbesteding.

Ander beeld
Arjan Monshouwer, eigenaar Monshouwer inkoopadvies, stelt tegen Cobouw dat hij het tegenovergestelde ziet in de markt. Onlangs schreven 57 bureaus in op een opdracht voor het ontwerp van een multifunctioneel schoolgebouw in Rotterdam. Je kunt alleen wel spreken van kapitaalvernietiging, vervolgt hij. De kans dat je een opdracht binnenhaalt is namelijk klein.

Kapitaalvernietiging
Opdrachtgevers gooien zoveel informatie over de schutting dat architecten voor de voorselectie al 40 uur kwijt zijn. De overblijvers spenderen nog eens 400 uur aan het ontwerp. Ook de opdrachtgevers maken veel kosten, stelt Monshouwer. Voordat er vijf partijen overblijven, moet er eerst afscheid genomen worden van de verliezers. Elke afwijzing moet goed worden onderbouwd. Volgens Monshouwer duurde het laatst drie weken voordat de beoordelingscommissie de afwijzingsbrieven gereed had.

Criteria noodzakelijk
Monshouwer begrijpt BNA, maar stelt dat als iedereen mag meedingen naar een opdracht, ook iedereen komt. Dat betekent volgens hem nóg meer teleurgestelde architecten, meer verspilde tijd, moeite en euro’s.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres