Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kartelvorming bij aanbestedingen vaak te laat opgemerkt

Kartelvorming, ook wel collusie genoemd, kan aanbestedende overheden veel geld kosten en wordt vaak te laat opgemerkt. Dat constateert de Europese Commissie (EC) in een recente mededeling over collusie. Met nieuwe richtsnoeren wil de EC aanbestedende diensten behoeden voor deze vorm van fraude.

Er is sprake van collusie als bedrijven onderling afspraken maken die de interne markt verstoren. Volgens de EC is collusie een terugkerend fenomeen bij overheidsopdrachten. Er zit vaak een vast patroon in overheidsaanbestedingen, waar bedrijven vervolgens op in kunnen spelen. Opdrachten in de bouw, het onderhoud van openbare ruimte, ICT en de gezondheidszorg zijn extra gevoelig voor fraude. De coronapandemie werkt collusie verder in de hand: omdat overheden het afgelopen jaar in korte tijd moesten aanbesteden werd de kans op collusie verhoogd.

Collusie tegengaan
In de mededeling biedt de EC enkele handvatten voor overheidsorganen. Bij voldoende plausibele aanwijzingen van collusie kan een aanbestedende dienst inschrijvers nu al uitsluiten van deelname aan een aanbesteding. De bevoegdheden en de beoordelingsvrijheid van aanbestedende diensten en het toepassingsgebied van de uitsluitingsgronden worden in de mededeling en bijbehorende richtsnoeren verder gespecificeerd.

Met de nieuwe mededeling over collusie wil de EC samenwerking tussen aanbestedende diensten en mededingingsautoriteiten vergroten. Aanbestedende diensten moeten collusie beter leren herkennen en instrumenten krijgen om fraude tegen te gaan. Het opleiden van inkopers moet bijvoorbeeld bijdragen aan het herkennen van kartelvorming.

Bron: Europadecentraal.nl

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link