Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
06
11
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Rechtszaken
Soort:

Kort geding om aanbesteding Carmelcollege

Kort geding om aanbesteding Carmelcollege

Schoolboekenleveranciers Iddink en The Learning Network (TLN) zijn in de rechtbank in Den Haag een kort geding begonnen tegen het Carmelcollege. Zij kunnen zich niet vinden in het besluit van de scholenkoepel om lesmateriaal op een nieuwe manier aan te besteden. De scholenkoepel wil onder meer niet het gehele materiaal in een pakket inkopen, maar het per vak opknippen in specifieke lesmethodes. De leveranciers voelen zich hierdoor buitenspel gezet.

Volgens het Financieel Dagblad (FD) wil het Carmelcollege met haar innovatieve aanbesteding haar leerlingen meer maatwerk en variatie bieden. Bovendien wil het meer gebruik maken van digitaal lesmateriaal. Dat moet leiden tot een verdere modernisering van het onderwijs en lichtere schooltassen. Tot slot kan de scholenkoepel met deze aanbesteding rechtstreeks zaken doen met de uitgeverijen, waardoor er, naar eigen zeggen, concurrentie en innovatie gestimuleerd wordt.

Schertsvertoning
Door de inkoop van het lesmateriaal in stukken te knippen verliezen leveranciers de voordelen die ze als groothandelsbedrijven hebben. Zij noemen de aanbesteding van het Carmelcollege dan ook “een schertsvertoning” en stellen dat alles er op gericht is om de uitgeverijen te laten winnen. Zij eisen daarom dat de aanbesteding opnieuw wordt gedaan. Zo niet schetsen zij een doemscenario waarin uitgevers veel grotere kortingen gaan bieden aan scholen dan aan leveranciers.

Kiosk
De advocaat van het Carmelcollege liet tegenover de rechter weten dat het niet aan de scholenkoepel is om de gevestigde belangen van de leveranciers te beschermen. De distributeurs konden ook geen steun vinden bij de uitgevers. Malmberg en ThiemeMeulenhof scharen zich achter het Carmelcollege en deelden bovendien nog een sneer uit op de eerste dag van het proces. De leveranciers zouden volgens de advocaat van Malmberg “zijn blijven hangen in de wereld van vroeger toen er nog kranten bij de kiosk werden gehaald.”

Eerder experiment 
Het Carmelcollege heeft eerder, op kleinere schaal, geëxperimenteerd met een soortgelijke aanbesteding. Ook destijds stapte TLN naar de rechter, en verloor. Of dat nu ook gebeurt zal over drie weken blijken. Tot dan staat de aanbesteding stil. 

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.