Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kort geding om aanbesteding Carmelcollege

Schoolboekenleveranciers Iddink en The Learning Network (TLN) zijn in de rechtbank in Den Haag een kort geding begonnen tegen het Carmelcollege. Zij kunnen zich niet vinden in het besluit van de scholenkoepel om lesmateriaal op een nieuwe manier aan te besteden. De scholenkoepel wil onder meer niet het gehele materiaal in een pakket inkopen, maar het per vak opknippen in specifieke lesmethodes. De leveranciers voelen zich hierdoor buitenspel gezet.

Volgens het Financieel Dagblad (FD) wil het Carmelcollege met haar innovatieve aanbesteding haar leerlingen meer maatwerk en variatie bieden. Bovendien wil het meer gebruik maken van digitaal lesmateriaal. Dat moet leiden tot een verdere modernisering van het onderwijs en lichtere schooltassen. Tot slot kan de scholenkoepel met deze aanbesteding rechtstreeks zaken doen met de uitgeverijen, waardoor er, naar eigen zeggen, concurrentie en innovatie gestimuleerd wordt.

Schertsvertoning
Door de inkoop van het lesmateriaal in stukken te knippen verliezen leveranciers de voordelen die ze als groothandelsbedrijven hebben. Zij noemen de aanbesteding van het Carmelcollege dan ook “een schertsvertoning” en stellen dat alles er op gericht is om de uitgeverijen te laten winnen. Zij eisen daarom dat de aanbesteding opnieuw wordt gedaan. Zo niet schetsen zij een doemscenario waarin uitgevers veel grotere kortingen gaan bieden aan scholen dan aan leveranciers.

Kiosk
De advocaat van het Carmelcollege liet tegenover de rechter weten dat het niet aan de scholenkoepel is om de gevestigde belangen van de leveranciers te beschermen. De distributeurs konden ook geen steun vinden bij de uitgevers. Malmberg en ThiemeMeulenhof scharen zich achter het Carmelcollege en deelden bovendien nog een sneer uit op de eerste dag van het proces. De leveranciers zouden volgens de advocaat van Malmberg “zijn blijven hangen in de wereld van vroeger toen er nog kranten bij de kiosk werden gehaald.”

Eerder experiment 
Het Carmelcollege heeft eerder, op kleinere schaal, geëxperimenteerd met een soortgelijke aanbesteding. Ook destijds stapte TLN naar de rechter, en verloor. Of dat nu ook gebeurt zal over drie weken blijken. Tot dan staat de aanbesteding stil. 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres