Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kruidenier?

Volgens Bouwend Nederland-voorzitter Maxime Verhagen moet de overheid buitenlandse bedrijven niet meer actief benaderen om op de Nederlandse bouwmarkt mee te dingen naar grote aanbestedingen binnen de infrastructuur. Dat is zijn goed recht, maar wel kort door de bocht.

Ons landje verdedigen tegen “de grote boze buitenlandse bedrijven” heeft toch een hoog kruideniersgehalte. Bovendien stelt Verhagen dat onze bouwbedrijven ook niet actief worden benaderd door buitenlandse overheden. Heeft het grote USA ons kikkerlandje dan niet benaderd om hen te helpen met hun waterbouwkundige problemen in New Orleans en New York? Zijn het niet onze grote baggeraars die de wereldzeeën wit varen met hun hoppers om eilanden te bouwen in Hong Kong en Dubai waardoor ze de meest winstgevende bouwers zijn van ons land? Van het conservatieve protectionistische denken van Maxime Verhagen moeten we het dan ook niet hebben. De verliezen van de bouwbedrijven Strukton en Ballast kun je niet wijden aan een gezonde Europese concurrentie in ons kikkerland. Dat deze bedrijven onder de kostprijs werken is hun keuze.

Ondanks de crisis zijn er aannemers en ingenieursbureaus die wel winst maken. Ik ben blij dat Rijkswaterstaat op de belastingcenten let en er in slaagt dat op een eerlijke en efficiënte wijze te doen. Expertise wordt hierbij meer en meer de sleutel tot het succes. Dat betekent ook dat als het Nederlandse volk tunnels wil, dat we buitenlandse bedrijven moeten interesseren, omdat wij die expertise niet altijd binnen de landsgrenzen hebben.

En daarbij, kunnen Nederlandse aannemers grote projecten van Rijkswaterstaat wel aan? De HSL Zuid (5 miljard euro) was te groot. BAM werd hierbij bijgestaan door Siemens en Fluor. Na een marktconsultatie met betrekking tot het project SAA (het wegenprogramma Schiphol – Amsterdam – Almere, geraamd op 4 miljard euro) bleek dat de Nederlandse bedrijven het liefst projecten zagen van 600 à 800 miljoen euro. Het is daarom in delen uitbesteed… De realisatie van de Zuidas komt er aan. Is dit project met een omvang van 1.4 miljard euro wellicht niet te groot voor alleen de Nederlandse aannemers?

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres