Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Kustwachthelikopters voldoen niet aan eisen aanbesteding

De Nederlandse Kustwachthelikopters voldoen niet aan de reddingseisen van de overheid. Zo kunnen ze niet vliegen in de geëiste weeromstandigheden, hebben twee van de drie toestellen geen ingebouwde infraroodcamera, kan één niet automatisch stilhangen en hebben ze geen stoelbrancard. Deze voorwaarden zijn volgens Rijkswaterstaat ‘minimaal benodigd’ om reddingswerk ‘veilig en effectief uit te kunnen voeren’. Dat blijkt uit onderzoek van NRC.

De aanbesteding voor de Kustwachthelikopters werd vorig jaar aanbesteed. Drie bedrijven boden mee. Twee met een zwaarder helikoptertype dat aan alle eisen voldeed, voor circa 60 miljoen euro. Het Belgische Noordzee Helikopters Vlaanderen (NHV) bood het kleinere type Dauphin aan voor 42,5 miljoen euro en won.

Technische haalbaarheid
Het bod is toen niet op technische haalbaarheid getoetst. De belangrijkste eis was dat de helikopters in weersomstandigheden moeten kunnen vliegen, waarbij ijsafzetting op het toestel kan plaatsvinden. Een woordvoerder van fabrikant Airbus laat aan de krant weten dat geen enkele Dauphin gecertificeerd is om te vliegen in deze zogenoemde ‘limited icing conditions’. Ook de te lange levertijd van de stoelbrancards was in de markt bekend.

Voldoet wel aan eisen
Directeur Steven Igodt van NHV verdedigt zijn helikopters en stelt dat deze wel degelijk mogen vliegen in het geëiste vriesweer. De handheld (niet ingebouwde) infraroodcamera’s op twee van de drie toestellen geven volgens hem een uitgebreider zoekveld dan de ingebouwde infraroodcamera’s die de overheid eiste.

Inspectie helikopters
De bevindingen kwamen naar voren bij een controle van Rijkswaterstaat. Bij de inspectie door Inspectie Leefomgeving en Transport bleken de gebreken aan een helikopter van een zo ernstige categorie dat die niet mocht vliegen tot deze waren verholpen.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link