Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

RDW: “Laat de expertise over aan de markt”

“De nieuwe inkoper is een netwerker en laat de expertise aan de markt over”, dat stelt Peter van der Wijk, inkoper bij de RDW.[slide] Jaarlijks krijgt Van der Wijk meerdere aanbestedingen voorgeschoteld, waarvan er ongeveer zes Europees aanbesteed moeten worden. Ook komen er interne vragen, waar antwoorden en oplossingen voor moeten komen. “Het blussen van brandjes blijft ook onderdeel van het inkoopvak”, stelt hij.

Het gelukkigst wordt Van der Wijk van de strategische kant van het inkoopvak. Dichttimmeren van het bestek hoort daar volgens hem niet meer bij. “Voorheen had de RDW een contract voor de catering, waarbij alles was dichtgetimmerd. Intern werd bepaald hoe het menu eruit moest zien, hoeveel er ingekocht moest worden en ga zo maar door. We wisten bij wijze van spreken exact hoeveel pakjes boter we in de kantine nodig hadden. Dat is niet meer nodig en het cateringbedrijf werd daar ook niet enthousiast van.”

Andere manier van denken
Toen Van der Wijk en zijn collega’s over een heraanbesteding nadachten, is voor een andere lijn gekozen. “Dit keer zeiden we: wij willen graag eten en dit is het geld dat we beschikbaar hebben. Dat is een hele andere manier van denken”, zo vervolgt Van der Wijk. “Het huidige contract is meer geënt op de gedachte dat het cateringbedrijf veel meer zelf bepaalt, en wat ze aan winst overhouden, mogen ze zelf houden. Maar het verlies dat ze maken, is ook voor eigen rekening.”

Lastig uit de voeten
Voor interne opdrachtgevers kan het even wennen zijn, maar ook aan de kant van de leveranciers moet men nog gewend raken aan deze ideeën. “Dit hebben we destijds op deze manier in de markt gezet en je merkt wel dat het lastig kan zijn voor marktpartijen om hiermee uit de voeten te kunnen. Niet iedere leverancier kan met deze ‘vrijheid’ omgaan. Het is belangrijk dat leveranciers het besef krijgen dat ze wel meer die kant op moeten”, aldus de inkoper van de RDW.

Leverancier medeverantwoordelijk maken
Toch blijft Van der Wijk ervan overtuigd dat het geven van meer ‘vrijheid’ aan de leverancier voor de invulling van de dienstverlening tot een succesverhaal kan leiden. “Wij geloven erin dat wanneer je een leverancier meer vrijheid geeft, hij zich ook meer kan ontplooien. Maak een leverancier dus ook medeverantwoordelijk voor de doelstellingen die je zelf hebt in het bedrijf. Blijf wel realistisch. Bepaalde productgroepen lenen zich er minder voor, omdat je zelf de expert bent. Besef ook dat een leverancier, zeker in het begin van de relatie, minder van jouw organisatie weet dan jijzelf.”

Korte lijntjes binnen de overheid
Informatie over inkopen en de markt wordt ook tussen inkopers van de overheid uitgewisseld. “veel inkopers binnen de overheid kennen elkaar, of weten elkaar snel te vinden. Het is een ‘benaderbare’ wereld, waarbij het van belang is elkaar op te zoeken en van elkaar te leren. Ik merk ook dat er gelukkig steeds meer kennis wordt gedeeld. Je hoort ook verhalen over leveranciers die minder sterk scoren in de uitvoering, of sneller een rechtszaak aanspannen. Het is niet van invloed op de gunning, maar je zorgt wel dat bepaalde onzekerheden daarom duidelijker worden geformuleerd in de aanbesteding. Je probeert van elkaar te leren. De inkoper zoekt dus niet alleen intern, maar ook extern de verbindingen”, aldus Van der Wijk.

Inkoper staat altijd in spotlight
Bij de vraag of Van der wijk wel eens met integriteitsproblemen te maken heeft gehad binnen het RDW, reageert hij stellig met “Nee”. “Wanneer je kiest voor het vak inkoop, weet je dat je altijd in de spotlight staat als het over integriteitsvraagstukken gaat. Je hebt nu eenmaal te maken met grote bedragen en belangen. Wij hebben hier altijd gezegd: we nemen alleen relatiegeschenken onder de 25 euro aan van leveranciers. Die cadeaus blijven niet in eigen bezit, maar worden verloot. Leveranciers begrijpen ook steeds vaker onze keuze om helemaal geen cadeaus aan te nemen en kijken hier niet meer vreemd van op”, licht Van der Wijk toe.

Op de hoede zijn
Ook al kan een presentje goed bedoeld zijn, Van der Wijk is altijd op zijn hoede. “Als inkoper moet je scherp zijn, wanneer er dingen worden aangeboden. Waarom doet de leverancier dit? En bij wie doet hij het nog meer binnen de organisatie? De inkopers zijn meestal niet de beslissers, maar de budgethouders wel.” 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres