Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Lage inschrijving kan zorgen voor ellende

De bouwsector gaat gebukt onder de economische crisis. Scherpe inschrijvingen en flinterdunne marges zorgen ervoor dat steeds meer bouwbedrijven in de financiële problemen komen. “Ook de risico’s voor de aanbestedende dienst zelf worden onderschat”, stelt Gerard Veenman, directeur Bouwbedrijf A. Huurdeman, in gesprek met AanbestedingsCafe.nl. “De aanbesteder krijgt door de lage inschrijving opeens ruimte in zijn budget, en laat zich daardoor verleiden. Als de aannemer daardoor echter failliet gaat, zit je met een hoop ellende. Als je met een half gebouw zit, dat nog afgebouwd moet worden, dan ben je veel duurder uit.”

Onlangs deed het bouwbedrijf van Veenman mee met een aanbesteding voor de bouw van een school. “Daarbij zaten er twee inschrijvers op een fatsoenlijk prijsniveau. Er was één aannemer met een 15% lagere inschrijving. Die waren vervolgens drie maanden bezig en toen ging het bedrijf failliet”, aldus Veenman. “Dat is een bekend effect van aanbestedingen met de nadruk op prijs”, stelt Inge Norbruis, managing consultant bij Emeritor. “Als er slechts naar de prijs gekeken wordt, dan krijg je prijserosie, met als effect dat er bedrijven failliet gaan of dat bedrijven achteraf veel meer werk declareren.”

De gok wagen
“Inschrijvers denken: op den duur zullen we er wel iets op verdienen”, vertelt Octavia Siertsema, aanbestedingsexpert. “Dat is de gok die ze nemen. Ik ken een schoonmaakbedrijf die mee wilde doen met een aanbesteding. De hele inschrijving was klaar en moest om 13:00 ingeleverd worden. Om 11:00 ging de inschrijving nog naar de directeur en die zei: ‘dat gaan we niet doen, want we krijgen het niet voor elkaar voor dat plafondbedrag’. Dan gaat de opdracht naar een ander, want er is altijd wel iemand die het werk wil.”

Verleiding
Veenman herkent de verleiding van het lage inschrijven wel. “Wij hebben ook wel eens scherp ingeschreven, maar nooit onder de kostprijs. Het komt wel eens voor dat je hard werk nodig hebt en dan hoop je dat je door een scherpe inschrijving de opdracht krijgt. Vervolgens wil je het zo gunstig mogelijk bouwen, zodat je er toch wat centjes aan overhoudt. Dat hoop je, maar dat lukt niet altijd.” Doordat het bouwbedrijf geen financiële ruimte heeft, wordt er niet meer geboden dan strikt noodzakelijk. “Aanbestedingen, gericht op prijs, werken innovaties en verduurzaming tegen. De aannemer berekent precies wat er gevraagd wordt. Niet meer en niet minder.”

Verantwoordelijkheid overheid

Edwin Bastian, Senior-adviseur Europees aanbesteden bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, stelt dat de overheid ook verantwoordelijkheid moet dragen voor de lage inschrijvingen in de bouw. “Mij lijkt het toch een kwestie van heel kritisch aanbiedingen toetsen en het consequent toepassen van de wettelijke instrumenten die we hebben. De aanbestedende dienst heeft bij abnormale lage inschrijvingen ook de mogelijkheid om aanbestedingen naast zich neer te leggen. Wellicht leidt dat tot een proces, maar als je kunt betogen dat een inschrijving abnormaal laag is, dan is een gang naar de rechter de aangewezen weg.” Siertsema valt Bastian bij: “Je moet ervoor zorgen dat er reële marktprijzen gerekend worden. De aanbestedende dienst weet vaak niet wat het kost en komt daardoor met een beoordelingsmethodiek die niet past. Aanbestedende diensten zouden moeten kijken wat een reëel bedrag is voor het product of de dienst en dat kost het dan ook.”

Norbruis vindt daarentegen dat de hoogte van de inschrijvingen gedeelde verantwoordelijkheid is. “Aan de ene kant heb je als afnemer een belang om zo goedkoop mogelijk in te kopen. Aan de andere kant moet de leverancier kunnen overleven. De inschrijver heeft de eerste verantwoordelijkheid. De code verantwoord marktgedrag is wel een goede actie om als aanbesteder daar ook je verantwoordelijkheid in te nemen.”

Selecteer op kwaliteit
“Selecteer niet op prijs, maar op kwaliteit”, betoogt Veenman. “Neem bijvoorbeeld een bouwteamconstructie. Hierbij maak je gebruik van de kwaliteit van de aannemer. De aannemer zal echt zijn best doen voor de opdracht, omdat hij ervoor is geselecteerd. Hij krijgt daarnaast aan het einde van de streep een prijs, die gezamenlijk is afgesproken. De aannemer zal meer meedenken met de klant, met nieuwe oplossingen komen en daarnaast duurzaamheidsaspecten en ontwerpverbeteringen aan de orde brengen.”

De directeur van Bouwbedrijf A. Huurdeman wil aanbestedende diensten waarschuwen: “Als de markt aan blijft trekken, zullen er steeds meer partijen zijn die ‘nee’ zeggen tegen de huidige manier van aanbesteden. Dan hoop ik dat ze bij de overheid ook zeggen: ‘hier gaan we iets mee doen, want dit werkt niet’”, aldus Veenman.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres