Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Lage inschrijving windpark Borssele bespaart kabinet miljarden

Het Deense energiebedrijf Dong Energie gaat het eerste nieuwe windpark voor de Zeeuwse kust bouwen. Het bedrijf heeft de aanbesteding van windpark Borssele gewonnen, waarvoor 38 bedrijven hadden ingeschreven. Het bedrijf schreef in voor een extreem laag subsidiebedrag van 7,27 cent per kilowattuur stroom.

Nog nu toe stond het laagste bedrag voor de aanleg van windmolens op zee ter wereld op 10,3 cent per kilowattuur voor een windpark voor de kust van Denemarken. De lage inschrijfprijs zorgt ervoor dat de overheid minder subsidie hoeft te betalen dan verwacht. De maximale subsidie waarop bedrijven konden inschrijven was 12,4 cent per kilowattuur. Het verschil levert een kostenbesparing op van 2,7 miljard euro over de hele subsidieperiode van 15 jaar, schrijft de Volkskrant.

Gunstige marktomstandigheden
Het bedrag van de bieding kwam zo laag uit door gunstige marktomstandigheden, stelt voorzitter Hans Timmers van de Nederlandse Windenergie Associatie. Op de wereldmarkt zijn de prijzen voor staal relatief laag, ook bieden financiële markten een gunstig rentecomponent en zien bedrijven met installatieschepen op dit moment graag orders binnenkomen. Netbeheerder Tennet voegt hieraan toe dat de lage prijs ook het gevolg is van de door Nederland gekozen aanpak, waarin de procedures rond de aanleg van de vijf windparken tot 2023 precies zijn vastgelegd.

Tweede locatie Borssele
De directeur van Tennet Offshore Nederland, Marco Kuijpers, zegt tegen de Volkskrant dat hij verwacht dat Dong Energie ook de tweede locatie Borssele zal bouwen. De kansen voor de tweede inschrijving is voor iedereen gelijk, maar Dong kent het gebied en kan de inkoop en onderhoud van de windparken optimaliseren, aldus Kuijpers.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres