Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Landelijke inkoop jeugdhulp gewenst

Doordat gemeenten elk hun eigen inkoopbeleid volgen bij inkoop van jeugdhulp en -zorg, krijgen jonge delinquenten niet altijd zorg of de juiste zorg na hun veroordeling. Rechters leggen vaak specialistische jeugdhulp op, maar het verschilt per gemeente of een jongere de behandeling krijgt en zo ja, of het ook de juiste behandeling is. De Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) verzoekt deze rechtsongelijkheid op te heffen door forensische jeugdhulp weer centraal in te kopen.

De opgelegde hulp en zorg is bedoeld om recidive te voorkomen en jongeren de kans te geven hun leven te beteren. Volgens de RvdK wordt dat doel nu vaak niet behaald. De RvdK is bij veroordelingen betrokken door middel van adviezen aan de kinderrechter op basis van deskundig onderzoek over straf en hulp voor een jongere. Daarmee speelt de RvdK een cruciale rol in het jeugdstrafrecht. De adviezen worden doorgaans overgenomen door de kinderrechter.

Verschillen

De RvdK merkt op dat er veel kwetsbare jongeren met multidisciplinaire problemen voor de kinderrechter verschijnen. Zij hebben niet alleen straf, maar ook hulp nodig om uit de criminaliteit te komen en te blijven. Door de decentralisatie van jeugdhulp en jeugdzorg verschilt het per gemeente welke hulp een jongere wel of niet krijgt. Het heeft voor gemeenten geen consequenties als ze opgelegde hulp weigeren aan te bieden.

Ook de Jeugdreclassering ziet graag landelijke afspraken om rechtsongelijkheid op basis van woonplaats tegen te gaan.

Bron: Pointer, KRO-NCRV

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link