Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Mislukking ligt op de loer bij de introductie van een belangrijk nieuw informatiesysteem bij Defensie. Door vertraging tijdens de aanbestedingsprocedure dreigt consortium Athena (IBM en Atos) bovendien een claim van honderden miljoenen euro’s bij de overheid neer te leggen. Ondertussen moet Defensie nog langer wachten op de hoognodige ICT-vernieuwing, zo meldt Trouw.
Defensie beschikt tot op heden niet over een veilige Cloud-omgeving en kan ook geen overkoepelend informatiesysteem inzetten om gegevens tussen verschillende onderdelen van de krijgsmacht uit te wisselen. In plaats daarvan gebruikt Defensie meer dan tweeduizend verschillende systemen. Trouw meldt: “Militairen werken soms tijdens operaties noodgedwongen met hun gewone burgersmartphones.”
GrIT
Daarom startte Defensie in 2016 een aanbesteding onder de naam ‘Grensverleggende IT’, GrIT, om een partij te vinden voor het opzetten van een nieuw informatiesysteem. Eind 2018 schreef consortium Athena (IBM en Atos) zich in op de opdracht, waarbij ook een technisch ontwerp werd aangeboden. Staatssecretaris nam dat ontwerp ter waarde van 14,5 miljoen euro toen al af, juist om het risico op vertraging te verkleinen.
On hold
Staatssecretaris Barbara Visser van Defensie zette de aanbesteding in september 2019 on hold. In juni van dat jaar waarschuwde het Bureau ICT (BIT) al dat samenwerking met één partij te veel risico’s met zich mee zou brengen. Volgens het BIT zou de Defensie de regie verliezen, dus raadde de waakhond aan de aanbesteding te stoppen. Dat advies volgende Visser in september 2019 op. Zij beloofde de Tweede Kamer begin januari te informeren over de belangrijkste veiligheidsrisico’s van de IT-systemen van Defensie. Dat is nog niet gebeurd.
Claim
Visser wil onderzoeken of de aanbesteding doorgang kan vinden of opnieuw opgestart moet worden. IBM en Atos zijn hier niet van gediend en kondigen aan een claim van honderden miljoenen euro’s bij de Nederlandse overheid neer te leggen. Het consortium wil daarmee de gemaakte kosten verhalen voor het geval Defensie definitief afziet van een gunning en vergoeding voor gemaakte kosten.
De deadline voor project GrIT was vooralsnog gesteld op 2022. Het lijkt erop dat Defensie dat op deze manier niet gaat halen.