Magnifying glass Close

Lek ProRail rond aanbesteding ERTMS

Door een fout bij ProRail hebben per ongeluk wekenlang documenten over het ERTMS-project online gestaan. Vier van deze documenten waren geheim, omdat ze van invloed kunnen zijn op toekomstige aanbestedingsprocedures. Het gaat daarbij om de aanbestedings- en contracteringsstrategie, het risicodossier, de realisatieplanning en de rapportage stakeholderwensen. De overige gelekte documenten zouden sowieso op een later tijdstip worden gepubliceerd.

RTL Nieuws stelt dat de stukken “13 tot 21” keer zijn gedownload. Het is vooralsnog niet duidelijk of de documenten in handen zijn gekomen van partijen die er gebruik of misbruik van zouden kunnen maken, maar dat valt niet uit te sluiten. Tijdens de aanbestedingsprocedure de informatie uit de gelekte stukken met de relevante partijen worden gedeeld. Zo heeft staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven laten weten.

Prijs
Met deze maatregelen hoopt de ministerie oneerlijke concurrentie tijdens de aanbesteding te voorkomen. Dat betekent echter niet dat de kwestie geen verdere problemen gaat opleveren. Zo is het onduidelijk in hoeverre het lek invloed gaat hebben op het proces, en op de uiteindelijke prijs die betaald zal moeten worden.

Veiligheid
ERTMS is een megaproject waar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, ProRail en de NS er aan samenwerken. Doel is het vergroten van de veiligheid op het spoor en ervoor zorgen dat door meerdere technieken treinen dichter achter elkaar kunnen rijden.

Partner van Aanbestedingscafé
Partner van Aanbestedingscafé

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres