Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
10
08
18
Jon Jonoski
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Jon Jonoski
Dossier: Fraude en corruptie
Soort:

Liegen in de tenderfase loont

Liegen in de tenderfase loont

Inschrijvende partijen die valse beloftes doen en zo emvi-punten scoren komen daar vaak makkelijk mee weg. Voor verliezende partijen is het immers heel lastig om aan te tonen dat de winnaar gelogen heeft. Zo maakt jurist Joost Haest duidelijk in een interview met Cobouw.

Volgens Haest worden vooral beloftes op het gebied van hinder, duurzaamheid en tijdelijke oplevering gebroken. Soms gaat het om kleine zaken. Tijdens een tender wordt bijvoorbeeld een webcam met live website en meerdere bewonersavonden beloofd, maar komt daar uiteindelijk een brief en een informatieavond voor in de plaats.

Keuringslijst
Haest stelt dat de ervaring met emvi snel stijgt, waardoor het lastiger wordt om met gebroken beloftes weg te komen. Opdrachtgevers krijgen steeds meer hulpmiddelen, zoals de emvi-keuringslijst, waardoor aannemers al tijdens de bouw in gebreke kunnen worden gesteld. Dan volgt een boete die 1,5 keer zo hoog is als het emvi-voordeel. Die boetes worden volgens Haest vaak gebruikt als wisselgeld bij de afrekening. Zo worden ze bijvoorbeeld weggestreept tegen meerwerk.

Onhaalbare criteria
Haest benadrukt wel dat gebroken beloftes niet altijd de schuld is van de aannemer. Tijdens de bouw kan van alles misgaan; zo kunnen onverwachte kabels en saneringen in de grond aannemers dwingen om van hun toezeggingen af te wijken. Daarnaast stelt Haest dat inschrijvende partijen soms ook gedwongen worden om loze beloftes te doen, doordat opdrachtgevers verkeerde, onhaalbare emvi-criteria voorschrijven. Hij verwacht dat aannemers dit steeds minder zullen pikken, waardoor aanbestedingen de komende jaren steeds vaker zullen mislukken.

Jon Jonoski
Door Jon Jonoski
Jon Jonoski is een enthousiaste journalist die zich graag verdiept in de wereld van inkoop en aanbestedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.