Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

LUMC wil innoveren door concurrentiegerichte dialoog

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is een concurrentiegerichte dialoog gestart. Dit heeft men gedaan om de innovatie in de markt te stimuleren. Het LUMC wil verschillende laboratoria integreren in één lab en zoveel mogelijk automatiseren. Hoe dat nieuwe concept eruit moet zien heeft LUMC duidelijk voor ogen. Maar een kant-en-klare oplossing bestaat nog niet. De concurrentiegerichte dialoog moet daarom uitkomst bieden: met inkoop, leveranciers én de interne klant aan tafel.

Deze procedure is makkelijker dan men vaakt denkt. Hoofd inkoop Victor de Quant en process engineer Ard Kot vertellen aan Pianoo.nl waarom: “Nieuw is dat we het diagnostische proces als een systeem benaderen, dat direct bijdraagt aan onze kerntaken: gezondheidswinst voor de patiënt creëren en hiervoor fundamenteel onderzoek inzetten. Het nieuwe, integrale proces moet de hoofdfuncties van dat systeem mogelijk maken. We hebben het proces op functioneel niveau helemaal uitgedacht, maar de technische oplossing open gelaten. Of de monsters bijvoorbeeld gescand worden via een barcode of een chip, laten we over aan de markt. Veel van wat we willen kan technisch al, maar een geïntegreerd concept bestaat nog niet,” aldus process engineer Kot.

Revolutie
Victor de Quant: “Normaal biedt de markt een bepaalde oplossing en schaf je die als ziekenhuis aan. Wij nemen geen genoegen met de status quo en willen revolutie. Daarom hebben we eerst zélf – op strategisch niveau – bedacht hoe we ons proces willen inrichten. Omdat hiervoor geen panklare oplossing bestaat, voldoet een reguliere Europese aanbesteding niet. Daarin specificeer je immers waaraan de oplossing moet voldoen. Wij wilden eerst in gesprek met de markt om te onderzoeken of ons concept haalbaar was en of ze überhaupt snapten wat wij bedoelden,” aldus De Quant tegenover Pianoo.

Maximaal begrip
De concurrentiegerichte dialoog zorgt niet voor moeilijkheden met leveranciers: “Integendeel, leveranciers zijn juist heel positief. Zonder die dialoog zouden leveranciers hun aanbieding op allerlei aannames baseren. Door de dialoog zorg je voor maximaal begrip bij beide partijen. Veel mensen denken dat leveranciers niet graag het achterste van hun tong willen laten zien, maar niets is minder waar. Er is eerder sprake van onzekerheid: kunnen wij wel leveren wat jullie willen?”

Het volledige praktijkvoorbeeld is te lezen op PIANOo. 

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres