Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
Duurzaam inkopen moet veel minder vrijblijvend worden voor overheidsinstanties, stellen Mark Hillen, Fredo Schotanus en Jeroen Wegkamp. Alleen zo kunnen de duurzaamheidsdoelen de komende decennia gehaald worden. Samen met aanbestedende diensten en ondernemers willen de drie inkoop- en duurzaamheidsexperts een Gids Duurzaam en Sociaal Inkopen opstellen, waarmee er binnen drie jaar een verplichte standaard werkwijze voor duurzaam aanbesteden kan liggen.
Overheden moeten een voorbeeldrol aannemen en de markt stimuleren duurzamer te leveren. De drie experts stellen dat een minder vrijblijvende aanpak en concrete doelen op de korte termijn noodzakelijk zijn om duurzaamheidsdoelen te behalen. “Bijvoorbeeld door te stellen dat elke overheid in 2022 ten minste tien procent van haar inkoopvolume volledig of grotendeels gunt op basis van het maximaliseren van maatschappelijke waarde. Met daarbij de ambitie om het percentage uit te bouwen naar ten minste vijftig in 2025.”
Aanbestedende diensten zouden bovendien niet alleen op rechtmatigheid, maar ook op duurzaamheid bij inkoop getoetst moeten worden. Inkopende overheidsorganisaties zouden uitsluitend offertes bij duurzame of sociale ondernemingen op kunnen vragen, of duurzaamheidscriteria veel zwaarder kunnen laten wegen bij aanbestedingen.
Met de Gids Duurzaam en Sociaal Inkopen zou er binnen drie jaar een standaard werkwijze kunnen liggen voor inkopen op prijs-kwaliteit-maatschappelijke waarde, die zelfs verplicht zou kunnen worden voor alle aanbestedingen. “Bij elke aanbesteding waarbij geen of onvoldoende expliciete aandacht wordt gegeven aan het gestelde in de Gids Duurzaam en Sociaal Inkopen, moet in de aanbestedingsstukken worden gemotiveerd waarom dat het geval is. Als er bijvoorbeeld geen gunningscriteria zijn die gericht worden op maatschappelijke waarde, moet dit worden gemotiveerd.”
Bron: Binnenlands Bestuur