Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Maak van aanbestedingswet geen spoorboekje

Inkopers van gemeenten komen regelmatig negatief in het nieuws. Met name grote steden hebben vaak kritiek te verduren. Marc Ramaker (hoofd contracten, werken en diensten bij het Ontwikkelingsbedrijf) en Tjeerd Roozendaal (adjunct-directeur bij het Ingenieursbureau), beide werkzaam bij de gemeente Amsterdam, staan dan ook voor moeilijke keuzes.

De bedragen waarvoor het Amsterdamse ingenieursbureau inkoopt, liegen er niet om. En de belangen wegen zwaar. Kritiek is dan bijna onvermijdelijk maar ook onterecht, vinden Ramaker en Roozendaal. Daarom streven zij ernaar de communicatie met opdrachtnemers open te houden. “Bij de door ons gewenste kwaliteit gaan wij voor optimale marktwerking om zo maximale waarde voor burgers te leveren”, aldus Roozendaal op Gemeente.nu. Dat verloopt niet altijd vlekkeloos, “maar het werk van mensen gaat altijd wel eens gepaard met fouten”, besluit de adjunct-directeur. Beter kan het dus altijd.

Rompwet
Voor Roozendaal en Ramaker blijft het onduidelijk of de nieuwe Aanbestedingswet vakmensen verder kan helpen. Blijft er nog wel ruimte voor professionals? Wordt het proces niet te veel ingeperkt? Roozendaal en Ramaker pleiten voor meer maatwerk. Volgens hen zouden gemeentelijke inkopers meer moeten werken binnen een bepaald, begrensd gebied. Zo leren ze de specifieke markt, de technische kennis en natuurlijk de gemeente beter kennen. De nieuwe Aanbestedingswet zou volgens de ambtenaren een soort rompwet moeten worden in plaats van een spoorboekje. En inkopen mag, zoals nu nog te vaak het geval is in kleinere gemeenten, niet een taak zijn die een ambtenaar er ‘even’ bij doet.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres

Ontvang ons gratis e-book!

Ontvang nu het e-book 'Ruis: de ideeën van Kahneman en de aanbestedingspraktijk' en blijf wekelijks op de hoogte van het laatste aanbestedingsnieuws.
close-link