Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Maatregelen nodig voor gelijk speelveld bij regionale spooraanbestedingen

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft de risico’s in kaart gebracht die het gelijk speelveld bij regionale aanbestedingen op het spoor kunnen verstoren. De toezichthouder heeft daarnaast ook advies gegeven over de maatregelen die genomen kunnen worden om deze risico’s weg te nemen. Dat heeft de organisatie gedaan op verzoek van staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven.

De ACM heeft bijvoorbeeld geconstateerd dat vervoerders met een machtspositie een verlieslatende bieding kunnen doen, zo meldt branchemedium OvPro. De toezichthouder heeft nu de mogelijkheid om achteraf een boete op te leggen, maar pleit ook voor aanvullende maatregelen die dit risico verkleinen. Zo zou de Staat, als enig aandeelhouder van NS, bij alle biedingen kunnen toetsen of het verwachte rendement van NS hoog voldoende is. Momenteel wordt dit slechts getoetst bij biedingen boven de 100 miljoen euro.

Reizigersdata
Een ander risico is volgens het ACM dat aanbieders ongelijke toegang hebben tot relevante reizigersdata. Daar maken aanbieders gebruik van om de benodigde capaciteit en de verwachte opbrengst te berekenen. De toezichthouder stelt daarom dat bij regionale aanbestedingen OV-chipkaartdata beschikbaar moet zijn voor alle aanbieders. Volgens de ACM zouden hier binnen de huidige wetgeving regels voor opgesteld kunnen worden.

Regiovervoerders
Tot slot constateert de ACM dat treinmaterieel onvoldoende beschikbaar zou kunnen zijn voor nieuwkomers op de markt. Ook in dat opzicht moet dus een gelijk speelveld worden verwezenlijkt. Overigens heeft de toezichthouder in 2016 kort onderzoek gedaan naar het speelveld bij regionale spooraanbestedingen. Toen bleek dat verschillende respondenten inderdaad een ongelijk speelveld hebben ervaren bij deze aanbestedingen. Regionale vervoerders juichen de actievere rol van ACM dan ook toe.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres