Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen
De ministerraad heeft ingestemd met een set nieuwe maatregelen ter verbetering van de rechtsbescherming bij aanbesteden. De nieuwe maatregelen moeten erop toezien dat klachten tijdig worden afgehandeld en dat ondernemers een duidelijker motivering krijgen als hun inschrijving niet tot gunning leidt. Daarnaast ligt er een voorstel voor aanpassing van de Gids Proportionaliteit.
Het is de bedoeling dat elke publieke opdrachtgever in de toekomst over een klachtenloket beschikt, met duidelijke termijnen. Staatssecretaris Keijzer bereidt een wetsvoorstel voor om in de Aanbestedingswet 2021 de verplichting op te nemen voor alle aanbestedende diensten tot het instellen van een dergelijk onafhankelijk loket. Dat kan ook in de vorm van een (regionaal verband). Ondernemers moeten daardoor kunnen rekenen op tijdige klachtafhandeling. De klachtafhandeling wordt gemonitord om de voortgang van de professionalisering van de klachtafhandeling te bewaken. Aanbestedende diensten moeten daarnaast beter motiveren waarom ondernemers opdrachten niet gegund krijgen.
Als het wetsvoorstel erdoorheen komt zal er ook een wijziging ten aanzien van de Commissie van Aanbestedingsexperts (CvAE) plaatsvinden. De CvAE moet al vóór inschrijving een advies kunnen uitbrengen, waardoor de adviezen meer impact krijgen.
Wijziging Gids Proportionaliteit
Naast het maatregelenpakket ontvangt de Tweede Kamer ook een ontwerp van een gewijzigd Aanbestedingsbesluit met een aanpassing van de Gids Proportionaliteit. Daarover vroeg Keijzer in november 2019 al advies aan de Adviescommissie Gids Proportionaliteit. Volgens Keijzer passen sommige publieke opdrachtgevers rechtsverwerkingsclausules te strikt toe. “Dit leidt tot rechtsverwerking in gevallen waarin dat onredelijk is en resulteert in een gevoel van onrechtvaardigheid bij opdrachtnemers”, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Ondernemers ervaren de toepassing van dergelijke clausules als ‘doorgeslagen’. De wijziging van de Gids Proportionaliteit heeft tot doel buitensporige toepassing van rechtsverwerkingsclausules in te perken.
De Tweede Kamer heeft vier weken de tijd om te reageren op het voorstel.
Bron: Rijksoverheid.nl