Inloggen
Login met InkopersCafé account Account aanmaken

Premium logo's

Premium logo's

Premium partners

Sidebar premium

Sidebar premium

Gold partners

Sidebar gold

Sidebar gold

Silver partners

Sidebar silver

Sidebar silver
17
05
17
Samira Huibregtse
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Door Samira Huibregtse
Dossier: Duurzaamheid
Soort:

Marktpartijen enthousiast over duurzame aanpak Rijkswaterstaat

Rijkswaterstaat zet, door middel van verschillende marktinstrumenten, 100 procent in op duurzaam inkopen. Deze manier van werken werkt, en de markt is er heel enthousiast over. Dat blijkt uit een evaluatie met verschillende partijen, zo meldt Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat heeft met ruim 80 andere partijen in de Green Deal Duurzaam GWW 2.0 afgesproken om samen te werken aan een duurzame GWW-sector. In aanbestedingen is duurzaamheid dan ook een kwaliteitscriterium. Rijkswaterstaat maakt bij deze aanpak van duurzaam inkopen gebruik van twee instrumenten: de CO2-Prestatieladder en DuboCalc.

CO2-Prestatieladder en DuboCalc
De CO2-Prestatieladder heeft 5 treden waarop een aannemer kan inschrijven. Elke trede laat zien hoe ambitieus iemand is om de CO2-uitstoot te verminderen. Hoe hoger, hoe ambitieuzer. De ambitie wordt door Rijkswaterstaat beloond met een fictieve aftrek van de inschrijfprijs. Met DuboCalc kan een aannemer de verschillende duurzaamheidsaspecten van een ontwerp doorrekenen.

Marktpartijen zijn enthousiast
Uit de evaluatie blijkt dat vrijwel alle marktpartijen enthousiast zijn over der aanpak van Rijkswaterstaat. Een aantal bedrijven, zoals BAM Infra, zetten al in op duurzaamheid. Voor hen is de manier waarop Rijkswaterstaat aanbesteed een extra duwtje in de goede richting. De aanpak van Rijkswaterstaat werkt twee kanten op: duurzaamheid wordt vertaald naar concrete toepassingen in de praktijk, en marktpartijen krijgen waardering voor het werken aan verduurzaming van projecten.

Samira Huibregtse
Door Samira Huibregtse
Samira Huibregtse is een jonge, enthousiaste journalist die met plezier op zoek gaat naar interessant nieuws in de wereld van inkopen en aanbesteden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.