Magnifying glass Close

Adblocker is geactiveerd!

Op deze website worden advertenties getoond. Van de advertenties wordt de redactie betaald. De redactie verzorgt het nieuws op deze website. Zonder advertenties geen nieuws. Zou je je adblocker daarom willen uitschakelen

Medicijnen namaken om macht farmaceuten te doorbreken

Apotheker Paul Lebbink wil zelf Orkambi maken, een medicijn tegen taaislijmziekte. Hij is echter bang dat Vertex, het bedrijf achter Orkambi, vervolgens met een leger aan advocaten voor zijn deur staat. Dat vertelt Sharon Dijksma (PvdA) woensdag tijdens het debat over de farmaceutische industrie. Een aantal Kamerleden willen dat apothekers zich vrijer gaan voelen om zelf medicijnen te maken, die nu voor een hoge prijs op de markt komen.

Vertex vraagt 100 euro per pil en berekent de totale kosten per patiënt op 170.000 euro per jaar. Er kunnen met Orkambi naar verwachting 750 patiënten geholpen worden en daarmee komen de totale kosten op 127,5 miljoen euro. Apotheker Lebbink denkt dat dit goedkoper kan. Hij wil de pil voor 20 euro maken.

Alternatief voor dure medicijnen
Het is toegestaan voor apothekers om magistraal medicijnen te bereiden voor individuele patiënten. Dit wordt nu echter niet gedaan, volgens veel Kamerleden omdat de regels niet duidelijk zijn vastgelegd en apothekers bang zijn de octrooiwet te raken. In de Initatiefnota van PvdA, GroenLinks en SP noemen de partijen het echter een alternatief voor te dure geneesmiddelen en een manier om de machtige positie van fabrikanten te omzeilen.

VVD is fel tegen
Arno Rutte van de VVD reageert fel tijdens het debat op het enthousiasme dat bijna alle aanwezige Kamerleden tonen voor de magistrale bereiding door apothekers. Hij geeft aan zich ernstige zorgen te maken. “Wanneer Nederland medicijnen, waar 10 jaar R&D in zit, gaat namaken, dan heeft dat als consequentie dat de farmaceut zegt: dat middel komt niet in Nederland op de markt. Als het niet op de markt komt, valt het ook niet na te maken. Het lijkt mij een heel slecht idee, want uiteindelijk gaat dit ook ten koste van nieuwe ontwikkelingen.”

Reactie minister
Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg (VVD), sluit zich niet direct bij zijn collega aan. Hij geeft aan dat hij ziet dat er belangstelling is voor magistrale bereiding. “Ik wil ook hier de grenzen opzoeken om dit een alternatief te laten zijn voor dure geneesmiddelen. De medicijnen die de apotheker voor zijn eigen patiënten bereidt, moeten echter wel van goede kwaliteit zijn.” Hierbij verzekert de minister dat hij de spanning die Rutte voelt, zeker in de gaten zal houden. “Zodat innovatieve medicijnen niet aan onze neus voorbij gaan.”

Antwoord eerste kwartaal 2018
De minister geeft tijdens het debat aan in het eerste kwartaal van 2018 met een concreet antwoord te komen op de voorstellen die door de Kamerleden zijn ingediend.

Partner van Aanbestedingscafé:
Partner van Aanbestedingscafé:

Reacties (2)

aanbestedingscafe gebruiker 28 november 2017 12:32 uur

Ik bedoelde 500 mg per pil

aanbestedingscafe gebruiker 28 november 2017 12:31 uur

De vraag die bij een Inkoper rijst is of Euro 20,= per pil welke de Apotheker vraagt ook niet veel te veel is. De prijs van elk product is gebaseerd op grondstoffen (max 500 per peil),arbeid en AK, Dekking en W&R en ik ben benieuwd hoe dat eruit ziet. Aspirine kost een fractie ven een cent.

Partner van Aanbestedingscafé:
Sluiten

Inloggen met

of met e-mailadres